Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σύμβολο αγώνα για τις γυναίκες

8η Μάρτη – Σύμβολο αγώνα για τις γυναίκες



Η 8η Μάρτη αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη του εργατικού και του γυναικείου κινήματος που εμπνέει και σήμερα τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Παρά τα 155 χρόνια που μας χωρίζουν από την 8η Μάρτη 1857 και την ηρωική κινητοποίηση των υφαντριών της Νέας Υόρκης, που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους, η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί σύμβολο αγώνα που φωτίζει και τη σημερινή πάλη των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση.

Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και της σαρωτικής επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ο φετινός εορτασμός της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αποκτά αυξημένη σημασία. Πρέπει οι  γυναίκες, να μετατρέψουν την 8η Μάρτη σε εφαλτήριο αγώνων, με επικέντρωση στο τρίπτυχο εργασία – ανεργία – μητρότητα, δεδομένου ότι σε αυτό συγκεντρώνονται και τα πυρά της επίθεσης της συγκυβέρνησης, των κομμάτων που τη στηρίζουν, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας συνολικά.

Τσακίζουν το δικαίωμα στη Δουλειά, την ανάγκη για Πρόληψη και υπηρεσίες Υγείας, τη Μητρότητα. Στόχος τους είναι να γίνει η εργασία σου πιο φτηνή, οι υγειονομικές και κοινωνικές παροχές λιγότερες, υποβαθμισμένες και πανάκριβες για να βγάζουν οι πλουτοκράτες περισσότερα κέρδη.

Η γυναίκα σήμερα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στην κακοπληρωμένη και στην ανασφάλιστη εργασία. Αυξάνει η φτώχεια και η εξαθλίωση αφού μειώνουν συνεχώς μισθούς, επιδόματα, κοινωνικές παροχές και συντάξεις. Φοβάται μην αρρωστήσει γιατί πρέπει να ακριβοπληρώσει για εξετάσεις, φάρμακα, γιατρούς, νοσηλεία. Διστάζει να γίνει μητέρα αφού της κόβουν ακόμη και το επίδομα τοκετού, μειώνοντας κατά 22% την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που δίνεται για έξι μήνες μετά τη λοχεία.

Γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες,

Δεν πρέπει να αποδεχτείτε τις πολιτικές που σας στερούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή με δουλειά για όλες με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, με δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, δωρεάν Παιδεία για κάθε παιδί, χωρίς να αναγκάζεται καμία λαϊκή οικογένεια να πληρώνει ολόκληρες περιουσίες για τη μόρφωση των παιδιών της. Απαιτούμε μια ζωή όπου για κάθε οικογένεια η στέγαση θα είναι δεδομένη όπως δεδομένη θα είναι και η καλής ποιότητας κι επαρκής σίτιση, η δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Όπου κάθε νέο ζευγάρι θα βλέπει με αισιοδοξία και λαχτάρα την προοπτική για τη δημιουργία της δικής του οικογένειας.

Για αυτό το μέλλον πρέπει να παλέψουμε. Έχουμε πείρα. Ξέρουμε το δρόμο, μας τον έδειξαν οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία και σε τόσους άλλους χώρους δουλειάς, τα μαζικά συλλαλητήρια καταδίκης της πολιτικής που στηρίζει τα μονοπώλια.

Λευκάδα 6-3-2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου