Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το Επιμελητήριο Λευκάδας για την ανάγκη μείωσης των μισθωμάτων






Αναγκαία και προς το συμφέρον όλων η μείωση του ύψους των επαγγελματικών μισθωμάτων.

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα δυσάρεστα επακόλουθά της τα υφίστανται όλοι οι πολίτες, πρωτίστως όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικώς με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν αδυνατώντας να ανταποκριθούν ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Όσο η ύφεση βαθαίνει, τόσο επιτακτικότερη καθίσταται η λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε οι όροι λειτουργίας της αγοράς να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ένα από τα προβλήματα για τα οποία επιβάλλεται να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι φορείς είναι και η προσαρμογή των ενοικίων επαγγελματικής στέγης στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί σε βαθμό που να έχει εξανεμισθεί κάθε περιθώριο κέρδους. Όμως, το ύψος των μισθωμάτων -στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων- έχει συμφωνηθεί με βάση οικονομικούς όρους διαφορετικούς σε σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Συνεπώς, το μίσθωμα έχει καταστεί δυσβάστακτο και αυτό συνεπάγεται ότι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να καταβληθεί εγκαίρως και στο σύνολό του.

Μέχρι τώρα οι επιλογές που είχαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να πετύχουν μείωση του ενοικίου ήταν ή να έρθουν σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη ή να προσφύγουν στα δικαστήρια. Στη δεύτερη περίπτωση οι ενοικιαστές υφίστανται μια χρονοβόρο διαδικασία, που τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο οικονομικά ενώ η τελική απόφαση της δικαιοσύνης σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα πέριξ του καταστήματος μισθώματα.

Η απόφαση στηρίζεται στα άρθρα 288 & 388 του Αστικού Κώδικος, βάσει των οποίων ο μισθωτής μπορεί να ζητήσει μείωση του ενοικίου, εφ’ όσον εξαιτίας διαφόρων λόγων επήλθε ουσιώδης μείωση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.

Το θέμα, όμως, σήμερα σε εποχή κρίσης λαμβάνει μαζικές διαστάσεις και η προσφυγή στην δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Αρκεί κανείς να λάβει υπ’ όψιν του ότι είναι χιλιάδες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για μείωση ενοικίου, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο εξετάζονται είναι πολύ αργός.

Τρόποι αντιμετωπίσεως του προβλήματος υπάρχουν, αρκεί βεβαίως να υπάρχει πολιτική βούληση, η οποία θα προβεί στη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων που θα αποσοβήσουν το μαζικό «λουκέτο» των επιχειρήσεων. Επιβάλλεται η προσαρμογή των ενοικίων επαγγελματικής στέγης στα πραγματικά δεδομένα, ώστε να προστατευθούν και οι επαγγελματίες αλλά και οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα χάσουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους, αν τα καταστήματα τους παραμείνουν επί μακρόν χωρίς ενοικιαστή.

Προκειμένου να επιβεβαιώσει κανείς την άποψη αυτή αρκεί να παρατηρήσει την κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα αναφορικώς με τη μεταφορά συναδέλφων σε νέους επαγγελματικούς χώρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πραγματικός λόγος αυτής της μετεγκαταστάσεως συνίσταται στο ότι οι επαγγελματίες έχουν ζητήσει τη μείωση του μισθώματος από τους ιδιοκτήτες, οι τελευταίοι έχουν αρνηθεί και οι επαγγελματίες αναγκάζονται να αλλάξουν επαγγελματικό χώρο (κατά κανόνα βρίσκοντας μεγαλύτερο χώρο με μικρότερο ενοίκιο), οι δε ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να μισθώσουν εκ νέου το κατάστημα τους με μικρότερο ενοίκιο, αφού προηγουμένως έχει μείνει ο χώρος ξενοίκιαστος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα νομοθετήθηκαν οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων (άρθρο 15 του Ν. 4013/11 – ΦΕΚ 204 Α / 15-9-2011) στις οποίες μπορούν να προσφύγουν όσοι έχουν ενοικιάσει επαγγελματική στέγη και ζητούν τη μείωση του μισθώματος.

Αναφορικά με τον Νομό Λευκάδας και βάσει της υπ’ αριθμόν 866/21-3-2012 αποφάσεως του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, συστάθηκε η Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων Λευκάδας, στην οποία μπορούν να καταφεύγουν όσοι επαγγελματίες ενοικιαστές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ύψος του ποσού της μίσθωσης των επαγγελματικών χώρων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία του Επιμελητηρίου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες προκειμένου να υποβάλλουν το αίτημά τους, το οποίο θα εξετάζεται από την προαναφερθείσα Επιτροπή, σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιείται στα γραφεία του Επιμελητηρίου μία φορά την εβδομάδα.

Αξίζει να αναφέρω ότι στην συνάντηση που είχε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, τον προηγούμενο μήνα, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Κομνηνό, μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το πρόβλημα της άρνησης των ιδιοκτητών να προβούν σε μειώσεις των μισθωμάτων και η συνεπακόλουθη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες-μέλη μας. Ο κ. Κομνηνός υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει ο φιλικός διακανονισμός και η αγορά δεν αυτορυθμισθεί, το Υπουργείο προσανατολίζεται να παρέμβει και να νομοθετήσει τις μειώσεις των μισθώσεων.

Σωτήρης Σκιαδαρέσης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου