Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΣΟΛΔΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ναυτιλίας,

κ. Κωστή Μουσουρούλη.




ΘΕΜΑ: Απομάκρυνση της άμμου, (εξάμμωση), από το βόρειο στόμιο του θαλάσσιου δρόμου Βορράς-Νότος, στην Ανατολική πλευρά της Λευκάδας.




ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 Την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τόνωση στον τουρισμό της, η Λευκάδα που είναι κατεξοχήν τουριστικό θέρετρο, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει άλυτο.

Ιστιοπλοϊκά προσαράσσουν στο βόρειο στόμιο της εισόδου της Λευκάδας, όπου έχει συσσωρευτεί τεράστια ποσότητα άμμου, η οποία προκαλεί τεράστια προβλήματα στα σκάφη που επισκέπτονται τη Λευκάδα.

Προσφάτως μάλιστα, σκάφος αναψυχής προσάραξε στο συγκεκριμένο σημείο, με κλίση αρκετών μοιρών, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί των επιβατών και του πληρώματος.

Επιπροσθέτως, ο παρακείμενος κόλπος της Τοπικής Κοινότητας Αλεξάνδρου - Νικιάνας, υφίσταται τεράστια οικολογική καταστροφή, εξαιτίας της μη ανανέωσης των υδάτων του, με καθαρά ύδατα του Ιονίου.



Τα τελευταία είκοσι χρόνια, δεν έχει γίνει καμία ολική απομάκρυνση της άμμου, με αποτέλεσμα το στόμιο εισόδου προς το λιμάνι της Λευκάδος, να μειώνεται διαρκώς σε μέγεθος, δραματικά και επικίνδυνα.

Η άμμος μετακινείται από τις δυτικές παραλίες του νησιού μέσω θαλασσίων ρευμάτων και συσσωρεύεται στην παραπάνω τοποθεσία, φράσσοντας έτσι το θαλάσσιο δρόμο Βορρά-Νότου, στην Ανατολική πλευρά της Λευκάδας, ο οποίος είναι τμήμα του θαλάσσιου δρόμου στον άξονα Βορρά-Νότου, για την επικοινωνία των νησιών του Ιονίου.



Μικρού μεγέθους παρεμβάσεις, εκτελεί κάθε χρόνο το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδος, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ικανοποιητικά.

Γίνεται απομάκρυνση μερικών εκατοντάδων κυβικών μόνο, αντί δεκάδων χιλιάδων κυβικών όπως προτείνουν οι ειδικοί, δεδομένου ότι η πραγματική αμμόγλωσσα, (έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι την περιοχή που κλείνει), αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά, με αποτέλεσμα το ωφέλιμό της βύθισμα να είναι μέχρι 2,5 μέτρα.



Το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί στο μέλλον, μέσα από το έργο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη διαπλάτυνση και εκβάθυνση του διαύλου, (μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας),  η δημοπράτηση και η εκτέλεση του οποίου όμως, θα πάρει αρκετό χρόνο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με ποιον τρόπο σκέφτεται το Υπουργείο Ναυτιλίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ώστε να γίνεται ανεμπόδιστα και ακίνδυνα η διέλευση των πλοίων, από το βόρειο στόμιο του θαλασσίου δρόμου, ανατολικά της Λευκάδας;


                                                                                                                                                                                                                          

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών,

κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη.



 ΘΕΜΑ: Μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία


 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Την Άνοιξη που μας πέρασε, οι μαθητές του νομού Λευκάδος, βρέθηκαν αντιμέτωποι  με το πρόβλημα της μεταφοράς τους, από και προς τα σχολεία τους.

Για ένα διάστημα μάλιστα, το 50% περίπου των μαθητών, έμεινε χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση τόσο στις οικογένειες τους όσο και στα σχολεία τους. Με την παρέμβαση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του νομού, δόθηκε τότε λύση στο πρόβλημα.


Για την χρονιά 2012-2013 ωστόσο, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και όχι μόνο στο νομό Λευκάδας.
Η καταβολή επιδόματος, δεν είναι λύση για τους μαθητές ή τις οικογένειες που δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς ή οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν την μεταφορά των παιδιών τους, (ιδιαιτέρως όταν ο αριθμός των προς μεταφορά μαθητών είναι μικρός και η περιοχή είναι απομακρυσμένη).



Επιπροσθέτως σε διαγωνισμούς για τη μεταφορά των μαθητών, που έγιναν με ευθύνη των Δήμων σε διάφορες περιοχές της χώρας, δεν υπήρξε ενδιαφέρον εκ μέρους των ιδιοκτητών μεταφορικών μέσων και επομένως διαφαίνεται ότι και σε πολλούς επικείμενους διαγωνισμούς, δε θα υπάρξει επίσης ενδιαφέρον.

Αυτό συμβαίνει, επειδή τα κόμιστρα αφορούν στις διαδρομές χωριό κατοικίας μαθητών - σχολείο και αντιστρόφως, αντί έδρα μεταφορικού μέσου - χωριό κατοικίας μαθητών - σχολείο και αντιστρόφως, που είναι το ορθό.



Υπάρχει επίσης ένας πρόσθετος λόγος που δυσχεραίνει τους Δήμους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ακόμη και όταν υπάρχει οικονομική δυνατότητα εκ μέρους τους.

Οι Δήμοι δε δύνανται να χρησιμοποιήσουν ίδιους πόρους, επειδή δεσμεύονται από σχετικές εγκυκλίους, τόσο αναφορικά με το ύψος της οικονομικής αποζημιώσεως, όσο και με το καθορισμένο των διαδρομών όπως το περιέγραψα ανωτέρω, με αποτέλεσμα να μη δίνεται και η σχετική έγκριση από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάθε νομού.


 ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 Με ποιον τρόπο σκέφτεται το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές όλης της επικράτειας και να σταματήσει η ταλαιπωρία τους;







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου