Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Στη λίστα των υπό ενοποίηση νοσοκομείων το Νοσοκομείο Λευκάδας


Το Νοσοκομείο Λευκάδας βρίσκεται στη λίστα των περιφερειακών νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας που έχουν πληρότητα μικρότερη του 50%

Η λίστα με τα νοσοκομεία

    Κυπαρισσίας, με πληρότητα 49%
    Παμμακάριστος, με πληρότητα 48%
    Ανδρέας Συγγρός, με πληρότητα 48%
    Καρύστου, με πληρότητα 46%
    Λευκάδας, με πληρότητα 44%
    Ιεράπετρας, με πληρότητα 43%
    Σητείας, με πληρότητα 43%
    Σπηλιοπούλειο, με πληρότητα 43%
    Παίδων Πεντέλης, με πληρότητα 42%
    Κιλκίς, με πληρότητα 41%
    Δυτικής Αττικής, με πληρότητα 40%
    Άμφισσας, με πληρότητα 32%
    Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, με πληρότητα 24%
    Ληξουρίου Μαντζαβινάτειο, με πληρότητα 14%
    Κρεστενών, με πληρότητα 6%

Το σχέδιο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Σε φάση υλοποίησης περνά το σχέδιο για τη συνένωση νοσοκομείων. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων, που προκαλεί οικονομική αιμορραγία. Καταρτίζεται πρόγραμμα εγκατάστασης νέων, εξειδικευμένων νοσηλευτικών μονάδων.

Αλλάζει ο χάρτης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Νοσοκομεία συγχωνεύονται, αλλάζουν χρήση ή παραχωρούνται σε ιδιώτες. Η περιουσία τους αξιολογείται και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθεί η αξιοποίησή της.

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται πυρετώδεις συσκέψεις για το θέμα και επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχιση του «σχεδίου Λοβέρδου», με το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί εσωτερικές ανακατατάξεις, όπως συγχωνεύσεις τμημάτων και κατάργηση οργανικών θέσεων νοσηλείας.

Στο «στόχαστρο» βρίσκονται 30 μονάδες της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας. Το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6%, Ληξουρίου (14%) και τουλάχιστον 30 ακόμη, τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Νοσοκομείου Ναυπλίου, το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Αργους.

Μελέτη του προϊστάμενου προσωπικού του δεύτερου έδειξε ότι η συγχώνευσή τους και η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Ναυπλίου θα απέφεραν σημαντικό οικονομικό όφελος, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες, τις οποίες οι πολίτες αναζητούν σήμερα εκτός νομού. Αλλαγή χρήσης αναμένεται να γίνει και στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», το οποίο έχει πληρότητα 40%, ενώ θεωρείται ότι επικαλύπτεται από το Κρατικό της Νίκαιας (πληρότητα 81%) και το «Αττικόν» (119%).

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σκόπευε να το μετατρέψει σε μονάδα χημειοθεραπείας με ξενώνα. Από τις πρώτες μέρες της θητείας της, η σημερινή ηγεσία απέσπασε 30 εργαζομένους του στο «Αττικόν», προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί τρεις νέες μονάδες.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή χρήσης του «Σπηλιοπούλειου», για το οποίο έχουν γίνει προτάσεις μετατροπής σε μονάδα φροντίδας καρκινοπαθών τελικού σταδίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος νοσοκομειακής περίθαλψης σηκώνουν σήμερα περίπου 20 νοσοκομεία. Πάνω από 50 αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά και εμφανίζουν πληρότητα κοντά στο 50%.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Πατησίων», Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Αμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Δραστική μείωση έως και 50% των λειτουργικών εξόδων

Μείωση των λειτουργικών εξόδων στο μισό θα μπορούσε να επιφέρει η συγχώνευση των νοσοκομείων Αργους και Ναυπλίου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση του προϊσταμένου του τμήματος προσωπικού του νοσοκομείου Αργους Ηλία Γιαννακούλη. Προτείνει αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Ναυπλίου, προκειμένου να καλύπτει τους νεφροπαθείς, οι οποίοι φεύγουν εκτός του νομού για αιμοκάθαρση.

Προτείνει, επίσης, να ενισχυθούν συγκεκριμένα τμήματα του νοσοκομείου Αργους, το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από του Ναυπλίου και διαθέτει περισσότερους χώρους για περαιτέρω ενίσχυσή του με τμήματα αιχμής, όπως χειρουργικά, τμήμα επειγόντων περιστατικών ολόκληρο το 24ωρο και μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Η συγχώνευσή τους "σημειώνει" θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα μη καθημερινής κάλυψης εφημεριών σε διάφορες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγου, μαιευτήρα και παιδιάτρου, το οποίο διώχνει εκτός νομού τους ασθενείς. Θα μειώσει, επίσης, τις ανάγκες και των δύο ιδρυμάτων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Καλύτερη στελέχωση
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακούλη, η συγχώνευση θα οδηγήσει σε καλύτερη στελέχωση των τμημάτων και σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε όλους τους τομείς. Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν μπορεί να επεκταθεί η μονάδα τεχνητού νεφρού και να αγοραστεί αξονικός τομογράφος.

Αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση ή αλλαγή χρήσης νοσοκομείων. Η φημολογία για το νοσοκομείο Ναυπλίου έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στην πόλη. Η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, Βασιλική Σαλεσιώτου, εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μία συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου Ναυπλίου.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε "σημειώνει" την επιστημονική, οικονομική, γεωγραφική και κοινωνική τεκμηρίωση των εκτιμήσεων που θέτουν σε αμφιβολία τη χρησιμότητα ενός νοσοκομείου 110 κλινών και μέσα στα δέκα πρώτα πανελλαδικά, σε επίπεδο αποδοτικότητας. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Ναυπλίου, Δημήτρη Κωστούρου, με την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Δήμητρα Καλομοίρη. Ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας έχουν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός (ΝΔ) και Γ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ).

ΝΕΟΣ «ΧΑΡΤΗΣ» ΣΤΟ ΕΣΥ
Συνδιοικήσεις, εξορθολογισμός και πρόγραμμα προμηθειών

Συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και καταργήσεις 10.000 θέσεων νοσηλείας στο ΕΣΥ, η παρέμβαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο διάλογος για την αναδιάταξη ξεκίνησε με εξαγγελία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου στις αρχές του 2011. Εξι μήνες αργότερα, υπήρξε το τελικό σχέδιο (επιτροπές Κυριόπουλου - Λιαρόπουλου), το οποίο κατατέθηκε για διαβούλευση. Μιλώντας στο «Εθνος», ο τότε γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος τονίζει ότι διαμορφώθηκε ένας νέος χάρτης στο ΕΣΥ, ο οποίος περιελάμβανε τα εξής:

    Συνδιοίκηση νοσοκομείων, με 82 διοικήσεις (αντί 131) και σύνολο 145 διοικητών και αναπληρωτών (αντί 175).
    Μείωση των οργανικών κλινών σε 35.360 (+ 1.990 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) από 46.783, που ήταν πλασματικές.
    Μείωση κατά περίπου 600 στα υφιστάμενα ιατρικά νοσηλευτικά τμήματα και μονάδες, που έφταναν τα 2.000 κλινικά και τα 1.000 εργαστηριακά.
    Μείωση κατά 15.000 των (κενών) οργανικών θέσεων, με διατήρηση όλων των υπηρετούντων και περιθώριο για τις τότε εξαγγελθείσες προσλήψεις, και μετατροπές χρήσης 8 νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας.

Τα πλεονεκτήματα
Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, με τη νέα αρχιτεκτονική, η οποία ολοκληρώθηκε με τον νόμο 4052/12, εξασφαλίστηκαν ενιαία διοίκηση, προγραμματισμός, πρόγραμμα προμηθειών, τεχνικές και πληροφοριακές υπηρεσίες, καθώς και ο συντονισμός ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Διαμορφώθηκε, επίσης, πλαίσιο μεταφοράς θέσεων προσωπικού και εξορθολογισμού της διάρθρωσης των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου