ΟΙ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΩΝΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΛΔΑΤΟΥ - ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 02-08-2012.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος):
Εισερχόμεθα τώρα στη συζήτηση της υπ’ αριθμ. 54/30.7.2012 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Σολδάτου προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εσωτερικών, σχετικά με την παράνομη κατασκήνωση σε αιγιαλούς, παραλίες και σε κοινόχρηστους χώρους γενικότερα.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Αντώνιος Ρουπακιώτης.
Παρακαλείται ο ερωτών Βουλευτής κ. Θεόδωρος Σολδάτος να αναπτύξει την ερώτησή του σε δύο λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ: Επιθυμώ καταρχήν να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός ότι ένας καταξιωμένος στο νομικό κόσμο της χώρας πολίτης, ανέλαβε προσφάτως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο και κάτω απ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες για την πατρίδα μας.
Το περιεχόμενο της ερώτησης αφορά στην παράνομη κατασκήνωση σε κοινόχρηστους χώρους της χώρας μας, σε αιγιαλούς και παραλίες, ένα φαινόμενο το οποίο, όπως γνωρίζουμε, ευδοκιμεί εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο επιτρέψτε μου να ισχυρίζομαι ότι δημιουργεί μια απαξία στην ελληνική πολιτεία, δεδομένου ότι το έχουμε αφήσει να ευδοκιμήσει και νομίζω ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα κρίνονται από πλημμελή έως ανεπαρκή.
Το φαινόμενο της παράνομης κατασκήνωσης, κύριε Υπουργέ, θα έλεγα ότι προκαλεί προβλήματα και επιβαρύνει το περιβάλλον, εγκυμονεί κινδύνους πυρκαγιών, προσβάλλει τις αισθητικές αξίες, δημιουργεί ζητήματα που άπτονται των θεμάτων της δημόσιας υγείας, ενώ προφανώς αφαιρεί πόρους από επιχειρηματίες της νόμιμης κατασκήνωσης, δηλαδή του νόμιμου κάμπινγκ.
Με αυτά τα δεδομένα και προσθέτοντας επίσης ότι τα Υπουργεία που εμπλέκονται στην επιτήρηση των κοινοχρήστων χώρων της Ελλάδας είναι καταρχήν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης με ειδικό ρόλο -και νομίζω ότι στη δευτερολογία μου θα πω γιατί απευθύνω κυρίως το ερώτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης- έχω λοιπόν την αίσθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί δεν θα έλεγα βραχυπρόθεσμα, αλλά οπωσδήποτε μεσοπρόθεσμα αυτό το τεράστιο πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δώσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Θα απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντώνιος Ρουπακιώτης σε τρία λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Σολδάτο, ευχαριστώ για την με αβρότητα αναφορά σας στο πρόσωπό μου.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκ πλαγίου εισέρχεται στη συζήτηση της επίκαιρης αυτής ερώτησής σας, γιατί όπως γνωρίζετε το καθ’ ύλην αρμόδιο πρώτο τη τάξει για την ερώτησή σας αυτή Υπουργείο, είναι το Υπουργείο Οικονομικών που είναι και διαχειριστής των χώρων, όπως είναι οι παραλίες, αλλά και οι χώροι πριν από τις παραλίες σε κάθε νησί ή σε κάθε ακτογραμμή.
Εκείνο που μπορώ να πω ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με την ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών αρχών είναι ότι στην Εισαγγελία Λευκάδας δεν είχε κατατεθεί ούτε μια μήνυση για παράβαση των κειμένων διατάξεων μέχρι τουλάχιστον 31/7/2012, πάντα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει. Ωστόσο κατατέθηκαν 14 αναφορές πταισματικού χαρακτήρα μια και η παράβαση των όποιων διατάξεων πλέον αναγορεύεται ή αν θέλετε χαρακτηρίστηκε ως πταισματικό παράπτωμα, πταισματικό αδίκημα και κατά συνέπεια έρχεται η πολιτεία μ’ αυτή της την αναθεώρηση των αρχικών διατάξεων να δώσει μια θεσμική υποβάθμιση στην παραβίαση αυτών των διατάξεων. Ακριβώς, απ’ αυτήν τη θεσμική υποβάθμιση αναδεικνύεται ένα άλλο θέμα, το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα για τους πολίτες, τους ανθρώπους να αξιοποιούν τις δυνατότητες του αιγιαλού, της θάλασσας, τον αέρα για το οποίο δικαίωμα θα μου επιτραπεί να αναφερθώ στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος, ο κ. Σολδάτος, για τρία λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ: Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι το ερέθισμα για την ερώτηση το έχω πάρει από το νομό καταγωγής μας, το νομό Λευκάδας.
Ο λόγος που απευθύνθηκε η ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης είναι γιατί ενώ είναι αυτονόητη η υποχρέωση και το καθήκον των Οργάνων της Δημόσιας Τάξης να επιτηρούν τους κοινόχρηστους χώρους, τους αιγιαλούς και τις παραλίες όταν υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα, όπως το περιέγραψα νωρίτερα στην πρωτολογία μου, παρόλα αυτά θεωρώ ότι τόσο στο νομό μου, αλλά όσο και σε γειτονικές περιοχές, αλλά και στην Ελλάδα ευρύτερα αυτή η επιτήρηση είναι πλημμελής έως ανεπαρκής.
Ο λόγος, λοιπόν, που απευθύνω σ’ εσάς το ερώτημα είναι τα Όργανα της Δημόσιας Τάξης θα μπορούσαν μ’ ένα ερέθισμα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αναλάβουν δράση. Έχω μπροστά μου ένα έγγραφο του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικείων της Κυπαρισσίας, το οποίο κρίθηκε αποτελεσματικό.
Παρήγγειλε ο εν λόγω εισαγγελέας πέρυσι προς την Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού να επιτηρήσει εντονότερα και να πράξει το αυτονόητο καθήκον. Η Πανελλήνια Ένωση Κάμπινγκ με την οποία έχω την τύχη να συνομιλώ συχνά, διατύπωσε την ικανοποίησή της για την παραγγελία αυτή, γιατί είχε και αποτελέσματα. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, τέθηκε το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και νομίζω πως το αναφέρω ξεκάθαρα στο ερώτημά μου.
Περιμένω, λοιπόν, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να παραγγείλει στις εισαγγελίες να διατυπώσουν μέσω ενός εγγράφου την άποψη του Υπουργείου ότι θα πρέπει να προκαλούν την παρέμβαση των αστυνομικών οργάνων, όταν αυτά δεν τα πράττουν, μετά από καταγγελίες πολιτών, γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο. Υπάρχουν καταγγελίες πολιτών, καταγγελίες ενδιαφερομένων, εχόντων έννομο συμφέρον και τότε το αποτέλεσμα ίσως να είναι καλύτερο κατ’ αρχήν.
Ασφαλώς χρειάζεται μία γενικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος με συνεργασία των τριών Υπουργείων, όπως ανέφερα νωρίτερα και του Υπουργείου Εσωτερικών, που μπορεί μέσω των υπηρεσιών των δήμων να δημιουργήσει συνθήκες, ώστε να μην καταλαμβάνονται αυτοί οι χώροι ελεύθερα και χωρίς κανέναν έλεγχο.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά για να δευτερολογήσει.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Σολδάτε, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη υπεράσπισης των επιχειρήσεων, των συμφερόντων, εάν θέλετε, εκείνων οι οποίοι οργανώνουν τις επιλογές τους επιχειρηματικώς σε διάφορους χώρους όπως είναι η Λευκάδα.
Αντιλαμβάνομαι ή, εάν θέλετε, γνωρίζω και τη συμπεριφορά κάποιων, Ελλήνων ή ξένων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά σέβονται την ανάγκη να υπερασπιστούν την καθαριότητα και γενικότερα το περιβάλλον σε αυτές τις περιοχές.
Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ και πάλι στο πραγματικό γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί καμία μήνυση στην Εισαγγελία Λευκάδας και αυτό το γεγονός θα παρακαλέσω να το αξιολογήσετε, γεγονός που αφαιρεί ή εν πάση περιπτώσει δημιουργεί πολύ λίγες δυνατότητες στον Υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει κάτι πέραν αυτού.
Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε, γνωρίζοντας και τις δικές σας ευαισθησίες, να πω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης στον οποίο είχατε την καλοσύνη να αναφερθείτε, κυριαρχείται από μία άλλη αντίληψη, ότι η χρήση του αιγιαλού, της γης, του εδάφους, του αέρα είναι ένα κοινωνικό αγαθό αρχαιόθεν για τον πολίτη, για τον άνθρωπο και δεν μπορεί να υποτάσσεται στα συμφέροντα κανενός. Είναι διασφαλισμένο, κατοχυρωμένο από την αρχαία ακόμη εποχή με διατάξεις και του Ελληνικού και του Ρωμαϊκού Δικαίου.
Αυτή την κατάκτηση τη θεσμική, αυτή την κατάκτηση την πολιτισμική είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όχι απλώς να την υπερασπιστεί αλλά και να τη διευρύνει, πολύ περισσότερο σε μία εποχή όπου δεινά δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, όπου στερούνται οι Έλληνες πολίτες της δυνατότητας να ικανοποιήσουν ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και το μόνο που απέμεινε, κύριε Σολδάτε, είναι να χαίρονται τουλάχιστον, όσο τα οικονομικά τους μέσα τους το επιτρέπουν, τον αέρα, τη θάλασσα και τις ασύγκριτες ακρογιαλιές του νησιού μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου