Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το σήμερα υποθηκεύει και φορολογεί το … μέλλον

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-11-2012

Το σήμερα υποθηκεύει και φορολογεί το … μέλλον


Μέχρι σήμερα είχαμε την διάχυτη άποψη ότι οι προηγούμενη  γενιά κατανάλωσε δανεικά και  υποθήκευσε το σήμερα. Πρόσφατα ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή νόμος σχετικός με φορολόγηση και των αγροτών, ως ένα νέο (για πολλοστή φορά) ξεκίνημα-αφετηρία για στήριξη του κράτους, σε μια προσπάθεια καλύτερης διοίκησης με αναπτυξιακή προοπτική για το κοινό μέλλον όλων, που όμως μοιάζει ότι στον αγροτικό τομέα προσπαθεί να φορολογήσει το … μέλλον των Νέων Αγροτών.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ είναι θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση (Νόμος 3147/2003, άρθρο 20) για θέματα των Νέων Αγροτών (ηλικίας 18-40 ετών) και βέβαια για  το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Η ΠΕΝΑ ενδιαφέρεται ώστε οι πραγματικοί επαγγελματίες αγρότες να μετέχουν στην γενική προσπάθεια και μέσω δίκαιης φορολογίας, η οποία θα αξιοποιείται σωστά και αποτελεσματικά.

Η διαφαινόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών προτεινόμενη λογιστική μέθοδος είναι για τους αγρότες πολυέξοδη και πιθανόν άδικη, χωρίς να υιοθετείται αυτή η μεθόδευση από καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. που έχουν εμπειρίες πάρα πολλών δεκαετιών. Φαίνεται ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και με τεράστια κενά, που πιθανόν να εμβάλουν σε πειρασμό τους αγρότες και τους λογιστές τους.

Ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα, εκτός από ισότητα, προφανώς ενδιαφέρεται και για την φοροδοτική ικανότητα  του συστήματος. Προκαλεί εύλογες απορίες ο χώρος από όπου αντλεί το κράτος στοιχεία για την φοροδοτική ικανότητα της Ελληνικής γεωργίας, με τις ελάχιστες βιώσιμες Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Γ.Ε.). Οι Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 60.000€ τηρούν υποχρεωτικά βιβλία Εσόδων-Εξόδων και θα ήταν ενδιαφέρον να δοθούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών, για να δούμε τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Όσον αφορά τις 511.000 Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, που παρακολουθεί το RICA-Réseau d’ Information de Comptable Agricole (Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης), με προβολή στο 2013, δείχνει ότι δεν θα εξασφαλίζονταν ούτε 800€ φόρος ανά αγροτική εκμετάλλευση.

Ο καθ Γ. Δαουτόπουλος στο  βιβλίο Αγροτική Κοινωνιολογία & Συνεργατισμός (εκδόσεις Ζυγός, 2009, 576 σελίδες) αναγράφει «Οι αγροτικές κοινωνίες είναι τροφοδότες των αστικών περιοχών σε νερό, καθαρό αέρα, τρόφιμα, ξυλεία και άλλα προϊόντα χρήσιμα για την επιβίωση των ανθρώπων, ενώ παράλληλα διατηρούν πλούσια τα οικοσυστήματα που συντηρούν τη ζωή στον πλανήτη. Και τι παίρνουν πίσω σε αντάλλαγμα? ΤΙΠΟΤΕ ή μάλλον μέσω του μηχανισμού των τιμών και τις φορολογίας, αξιόλογο μέρος των αγροτικών εισοδημάτων μεταφέρονται στις αστικές περιοχές, συντηρώντας την οικονομική (σσ. παρασιτική) δραστηριότητα των πόλεων (σσ. αστών)»

Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει ότι  η Άμεσα Εφαρμόσιμη Μέθοδος Εξωλογιστικού Υπολογισμού του Εξατομικευμένου Φορολογητέου Αγροτικού Εισοδήματος, η οποία εκπονήθηκε από Επιτροπή της ΕΤΑΓΡΟ- Επιστημονική Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας, υπογραφόμενη από τον καθ Παπαναγιώτου Ευάγγελο (ΑΠΘ), τον καθ Τσιμπούκα Κωνσταντίνο (ΓΠΑ), τον καθ Αποστολόπουλο Κωνσταντίνο (ΧΠΑ), τον καθ Ρεζίτη Αντώνιο (ΠΔΕ), τον καθ Γαλανόπουλο Κωνσταντίνο (ΔΠΘ) και έχει συνυπογραφεί από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ καθ Μάμαλη Σπυρίδωνα (ΤΕΙ Καβάλας), προσφέρει την μόνη δίκαιη και εφαρμόσιμη μέθοδο συνεισφοράς των ελλήνων αγροτών στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Το οποιασδήποτε μορφής φορολογικό σύστημα στον αγροτικό τομέα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη  του τον κυριότερο παράγοντα  συνδιαμόρφωσης αποτελεσμάτων, που  είναι η φύση. Η φύση παρουσιάζει κύκλους, όπως είναι οι 11ετείς κύκλοι ηλιακών κηλίδων, οι 6ετείς κύκλοι του φαινόμενου El Ninio, και πολλοί άλλοι, όπως οι κύκλοι αναπαραγωγής του ζωικού κεφαλαίου και οι κύκλοι παραγωγής της ελιάς, ή ακόμα και οι κύκλοι ανάπτυξης ενός οπορωφόρου δένδρου. Και μόνο η αναφορά τέτοιων παραδειγμάτων, άγνωστων στην οικονομία της αγοράς, επιβάλουν τουλάχιστον 7ετείς, ή 5ετείς ή 3ετείς κύκλους μέσων όρων εισοδημάτων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος, ώστε να προσεγγίζεται η πραγματικότητα και να μην είναι το σύστημα υπερβολικά άδικο και εξαθλιωτικό.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις επιστημονικές συζητήσεις για το κόστος του επενδυμένου κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, όπως πχ ένα οπορωφόρο δένδρο ηλικίας 1 έτους, 5 ετών ή 10 ετών. Πώς υπολογίζεται η αξία του και πώς θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα «λογιστικό» σύστημα η απόσβεση της αξίας, μιας επένδυσης που αυξάνεται καθώς φθάνει στην περίοδο της καρποφορίας? Είναι σε θέση η φορολογική υπηρεσία του σημερινού ελληνικού κράτους να το αντιμετωπίσει δίκαια?

Τελικά η  ενιαία φορολόγηση των αστών στο  σύστημα της οικονομίας της αγοράς, μπορεί να αντιμετωπίσει δίκαια τους αγρότες, μέλη των αγροτικών κοινωνιών και μελών κυρίως συστημάτων κοινωνικής οικονομίας, οι οποίοι ζουν σε απόλυτη συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον?

Οι Νέοι Αγρότες  πιστεύουν ότι ο Ελληνικός Αγροτικός Τομέας μπορεί να αναλάβει τον μελλοντικό του ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, αν και διαθέτει ελαχιστότατες βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, με πρωτοφανή αποεπένδυση (στοιχεία από R.I.C.A.), με σοβαρό εγγειοδιαρθρωτικό πρόβλημα (Δρ Π. Παναγόπουλος), χωρίς επαρκείς γεωργικές εφαρμογές & έρευνα, χωρίς εκπαίδευση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, χωρίς υποστήριξη (Αγροτικά Επιμελητήρια ή άλλα κλπ) και με σχεδόν χρεωκοπημένους Συνεταιρισμούς (και με παρέμβαση της εκάστοτε περιστασιακής κομματικοποιημένης δημόσιας διοίκησης).

Η ΠΕΝΑ πιστεύει ότι σε οποιονδήποτε σχεδιασμό επιβάλλεται  να συμμετέχει τουλάχιστον ισότιμα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που αφορούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση των γεωτεχνικών, που μπορούν να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής παραγωγής, για αποτελεσματικότερη συμβολή στην ανάπτυξη της Ελλάδος.

Αν όλοι περιμένουν από τον αγροτικό τομέα να αποτελέσει μιαν από τις «ατμομηχανές» που  θα οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από  την κρίση, είναι άδικο να αντιμετωπίζεται πρόχειρα ο αγροτικός τομέας, πιθανόν μόνο με περιστασιακή εισπρακτική διάθεση, χωρίς πραγματική διαβούλευση με τους θεσμοθετημένους φορείς των αγροτών και κυρίως χωρίς την άμεση συμμετοχή των γεωργοοικονομολόγων και των επιστημόνων που γνωρίζουν το αντικείμενο, στους οποίους η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προσέτρεξε για άντληση στοιχείων, τα οποία προσέφεραν πρόθυμα.

Τελικά μοιάζει σήμερα σαν να θέλουν να φορολογήσουν …. το μέλλον των αγροτών, αφού επί πολλά χρόνια εισέβαλλαν στις συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές τους δομές με κρατικές (κομματικές?) χρηματοδοτήσεις και αφού άλωσαν το σύστημα αξιών των αγροτικών οργανικών κοινωνιών.

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου