Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση της διοικήτριας του Γ.Ν. Λευκάδας, αναφορικά με το διαιτολόγιο των νεφροπαθών ασθενών






Ανακοίνωση της διοικήτριας του Γ.Ν. Λευκάδας, αναφορικά με το διαιτολόγιο των νεφροπαθών ασθενών


Το διαιτολόγιο των νεφροπαθών ασθενών υπό αιμοκάθαρση καθορίζεται από τον θεράποντα νεφρολόγο.

Σε απάντηση των αναγραφομένων σε ένα συγκεκριμένο ιστότοπο του διαδικτύου, αναφορικά με το φαγητό των νεφροπαθών ασθενών κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, θα επιθυμούσα να σχολιάσω τα εξής:

1) Σε ότι αφορά τις απώλειες πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τεχνητού νεφρού, αυτές είναι μηδαμινές καθώς αυτές (οι πρωτεΐνες) δεν διέρχονται δια μέσω του φίλτρου αιμοκάθαρσης, λόγω του μεγάλου μοριακού τους βάρους και έτσι παραμένουν ακέραιες στον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει με όλα τα είδη φίλτρων αιμοκάθαρσης σε όλον τον κόσμο.

2) Το «ειδικό διαιτολόγιο», των ασθενών υπό αιμοκάθαρση καθορίζεται από τους νεφρολόγους του τμήματος και τηρείται από τους ασθενείς στο σπίτι τους, εφ’ όσον δεν νοσηλεύονται. Επειδή μάλιστα συχνά παρατηρούνται υποτασικά επεισόδια κατά τη διάρκεια των συνεδριών αιμοκάθαρσης, ειδικά σε ασταθείς αιμοδυναμικά ασθενείς, τα οποία αποδίδονται στη λήψη γευμάτων κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τεχνητού νεφρού, λόγω εγκεφαλικής υποξαιμίας, είναι προτιμότερο ένα ελαφρύ γεύμα, παρά ένα πλήρες φαγητό, το οποίο ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια στο σπίτι του σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

3) Είναι τέλος απόλυτα ανακριβείς οι αναφορές της «ανακοίνωσης – καταγγελίας» του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας, περί του αριθμού των αιμοκαθαιρομένων ασθενών του Νοσοκομείου Λευκάδας. Ο ακριβής αριθμός των νεφροπαθών ασθενών σήμερα ανέρχεται στους εικοσιτέσσερις μόνιμους αιμοκαθαιρόμενους και σε καμία περίπτωση δεν είναι 75 (όπως ανακριβώς αναφέρεται στην εν λόγω «ανακοίνωση – καταγγελία».

Ανακριβές είναι επίσης και το αναγραφέν, ότι δηλαδή η Διοίκηση του Νοσοκομείου σταμάτησε το φαγητό των νεφροπαθών ασθενών υπό αιμοκάθαρση. Το αληθές είναι ότι κατά την διάρκεια κάθε συνεδρίας τεχνητού νεφρού προσφέρεται πλούσιο σάντουιτς, το οποίο περιέχει: τυρί – γαλοπούλα και μαρούλι. Είναι δηλαδή ένα ελαφρύ – υγιεινό και ασφαλές μικρογεύμα. 

Η διοικητής
του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας
Δρ Μεσσήνη Ε. Μαριάνθη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου