Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σεμινάριο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πάνω στην καλλιέργεια και την αξιοποίηση αρωματικών φυτών της Κεφαλονιάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτυχημένο το Σεμινάριο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πάνω στην καλλιέργεια και την αξιοποίηση αρωματικών φυτών της Κεφαλονιάς


Στις 23 Φεβρουαρίου 2013, το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συνεχίζοντας αδιάλειπτα τις δράσεις διάχυσης γνώσης προς την τοπική κοινωνία, διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας αρωματικών φυτών και αξιοποίηση των προϊόντων».

Στο σεμινάριο  παρουσιάστηκαν κατ’ αρχήν ερευνητικά αποτελέσματα από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών της Κεφαλονιάς, όπως δάφνη, θυμάρι και δενδρολίβανο. Η Επ. Καθηγήτρια Ευφημία Ηρειώτου και ο Καθηγητής Ιωάννης Σαμαράς, μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος, περιέγραψαν τη σκοπιμότητα καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην Κεφαλονιά, τις μεθόδους απόσταξης αιθέριων ελαίων και την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων κατά βακτηρίων και μυκήτων. Οι ομιλητές τόνισαν πως κάποια από τα αιθέρια έλαια τα οποία παραλαμβάνονται από τα αρωματικά φυτά της Κεφαλονιάς έχουν αδιαμφισβήτητες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ακολούθως, οι δύο  ομιλητές ξενάγησαν τους παρευρισκόμενους στα Εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων. Εκεί, έδειξαν πρακτικά πώς γίνεται η απόσταξη των αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά και πώς γίνεται η καλλιέργεια των μικροοργανισμών στο εργαστήριο ώστε να δοκιμαστούν οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Οι εκπαιδευόμενοι επωφελήθηκαν από τον άρτιο εργαστηριακό εξοπλισμό του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων ώστε να συμμετέχουν ενεργά στα στάδια του σχεδιασμού ενός πειράματος. Κατά την εργαστηριακή επίδειξη συμμετείχε ενεργά και το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό του Τμήματος, ενώ οι σπουδαστές και σπουδάστριες του Τμήματος ανέλαβαν να καθοδηγήσουν τους εκπαιδευόμενους στα βήματα τόσο της απόσταξης αιθέριων ελαίων όσο και της καλλιέργειας μικροοργανισμών.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο  της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.





                          
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου