Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η Λαϊκή συσπείρωση Λευκάδας για το κλείσιμο του ΤΕΙ






Ανακοίνωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο Αθηνά που αφορά στην ανασύνθεση της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, όπως τη θέλει και την απαιτεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο και η εξουσία του και φυσικά η Ε.Ε. και η τρόικα.

Αυτή η τριτοβάθμια εκπαίδευση καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τους πόθους της νεολαίας για μόρφωση και δουλειά. Δεν γίνεται με κριτήρια αναβάθμισης της, αλλά ισοπέδωσης των δικαιωμάτων και των αναγκών της νεολαίας και του λαού.

Μεταξύ των 12 πόλεων στις οποίες καταργούνται οι σχολές που λειτουργούσαν είναι και η Λευκάδα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη.

Ανεξάρτητα από ενδοιασμούς και αντιρρήσεις που υπήρχαν και υπάρχουν και που και εμείς διατυπώσαμε για τον τρόπο που δημιουργούνταν ανώτερες και ανώτατες σχολές και τα κριτήρια που ίσχυαν γι” αυτό, υπό το καθεστώς τεράστιας υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα αν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις σκόρπισαν σχολές σε 63 πόλεις της χώρας χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία τους να πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να μιλάμε για συγκέντρωση και παραμονή νέων παιδιών και όχι για πανεπιστημιακά ιδρύματα, η σημερινή εξέλιξη για τη Λευκάδα είναι αρνητική.

Ο λαός της Λευκάδας πρέπει να διεκδικήσει την παραμονή του ΤΕΙ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις πραγματικού τριτοβάθμιου ιδρύματος που παρέχει γνώσεις και μόρφωση και καταρτίζει τους σπουδαστές του, ώστε οι απόφοιτοι του να απασχολούνται στο αντικείμενό τους και όχι να είναι άνεργοι, ή φθηνό εργατικό δυναμικό.

Και κάτι τελευταίο. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι ο τρόπος που προσπάθησαν να διατηρήσουν στη Λευκάδα το Τ.Ε.Ι. η δημοτική αρχή και άλλοι παράγοντες, υποχωρώντας στα πάντα απέναντι στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, παραχωρώντας δωρεάν για δεκαετίες κτίριο και συμφωνώντας ουσιαστικά στην υποβάθμιση του αντί να διεκδικήσουν το δικαίωμα της Λευκάδας για μια σχολή με όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ήταν εντελώς ατελέσφορος.

Δεν έφταιγαν και δεν φταίνε τα μειωμένα οικονομικά του κράτους, ούτε τα φούμαρα που μας πουλούσαν διάφοροι που δήλωναν λευκαδολάτρες για να προωθήσουν τους σκοπούς τους. Φταίει η πολιτική που εφαρμόζεται, την οποία υπερασπίζουν με νύχια και με δόντια και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και οι τοπικές εκφράσεις και οι παράγοντες τους.

Η οποία βελτίωση, η όποια θετική εξέλιξη για το ΤΕΙ και κάθε άλλο μικρό και μεγάλο πρόβλημα του λαού της Λευκάδας περνάει μέσα από την ήττα της πολιτικής αυτής και των φορέων της. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να δώσει τίποτα στο λαό και τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες που την προωθούν επίσης.

Γεράσιμος Αραβανής

Σπύρος Βλάχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου