Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑ ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων
κα Ζέττα Μακρή  συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ελληνικής  κυβέρνησης στις εργασίες  εξέτασης της Έβδομης Περιοδικής Έκθεσης  της Ελλάδας για την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης σε βάρος των γυναικών. στο πλαίσιο της 54ης συνόδου αρμόδιας επιτροπής CEDAW του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα ανοικτή συνάντηση της Επιτροπής CEDAW με Μ.Κ.Ο και εθνικές αντιπροσωπείες ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.

  Παρουσιάζοντας την ελληνική έκθεση, η κα Μακρή δήλωσε ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, προκειμένου να επιτευχθεί το επίπεδο της ισότητας που όλοι επιθυμούμε. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως επίκεντρο της την επίτευξη της de jure και de facto ισότητας και ότι έχει διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου της ισότητας των φύλων και της μη διάκρισης τους με βάση τις νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας, στην οικογενειακή ζωή και στην κοινωνία. Παρουσίασε στη συνέχεια την πρόθεση της ΓΓΙΦ να δημιουργήσει 14 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα για την παροχή άμεσης βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας, για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων και για την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα.

    Η κα Μακρή παρουσίασε τις νέες πολιτικές που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για την ίση συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την πρόληψη και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας λόγω φύλου, της ισότητας των φύλων στην κοινωνική προστασία και την υγεία, την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στη δημόσια ζωή, καθώς και της διάστασης του φύλου σε όλους τους τομείς της πολιτικής, Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η κα Μακρή ανέφερε ότι   η Ελλάδα  έχει πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, και επανέλαβε τη δέσμευση του ελληνικού κράτους να ενισχύσει την θέση των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή και να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nicole AMELINE, πρόεδρος της Επιτροπής CEDAW του ΟΗΕ επαίνεσε την χώρα μας για τις συνεχείς προσπάθειες σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και τόνισε την ανάγκη να  διατηρηθούν και να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των μειονοτήτων.  Τέλος, στις αρχές Μαρτίου 2013 θα δημοσιοποιηθούν οι καταληκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών του ΟΗΕ προς την Ελλάδ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου