Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥ ΜΕΣΗΛΙΚΑ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ ΣΤΟΝ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΟΥ ΤΕΙ

Ενημέρωση απο τον Βουλευτή Λευκάδας Θ.ΣολδάτοΕπιστολή  ενός “συστημικού” μεσήλικα Λευκαδίτη,

στον ασυμβίβαστο  και θυμωμένο φοιτητή, του ΤΕΙ  Λευκάδας.



Ασυμβίβαστε και  θυμωμένε φίλε, φοιτητή στη Λευκάδα,

μέχρι χθες σε παρακολουθούσα και σε καμάρωνα για τις θέσεις σου, την ωριμότητά σου και τον αγώνα σου με τους πολίτες της Λευκάδας, προκειμένου να συνεχίσει η Λευκάδα να έχει ΤΕΙ και να συνεχίσεις τις σπουδές σου στον τόπο μας, μέχρι να αποφοιτήσεις. Μαζί με μένα και το σύνολο των συμπατριωτών μου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως.

Δε θα σου χαριστώ. Όπως και συ δε χαρίζεσαι. Συνεχίζεις να διεκδικείς, χωρίς όμως να είμαι προς το παρόν μαζί σου, αυτή τη φορά. Θέλω να με πείσεις, το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω και εγώ σε σένα.

    Στο φοιτητή του τμήματος «Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία»

Μέχρι σήμερα, δεν  ήξερες αν αυτό που σπούδαζες ήταν πληροφορική, «γραμματειακή υποστήριξη», ή μάνατζμεντ, (διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών), τα επαγγελματικά σου δικαιώματα ήταν θολά, σίγουρα δε θα γινόσουν λογιστής.

Ο τίτλος του σημερινού σου τμήματος, παραπέμπει σε λίγο απ’ όλα και σε τίποτε ξεκάθαρο. Μπορεί στο πρόγραμμα σπουδών σου να είχες και αρκετή πληροφορική. Δεν ήταν όμως τμήμα πληροφορικής.

Σήμερα το τμήμα  που ιδρύεται, ανήκει στη Σχολή  «Οικονομίας και Διοίκησης». Είναι Διοίκηση Επιχειρήσεων, (Μάνατζμεντ), με κατεύθυνση για σένα, «Πληροφοριακά Συστήματα στη Διοίκηση». Ξεκάθαρο.

Ο τίτλος της κατεύθυνσης  «Πληροφοριακά Συστήματα στη Διοίκηση», είναι περίπου ίδιος με αυτόν που είχε το τμήμα μέχρι σήμερα.

Μπορεί να μη σε πείθω. Υπάρχει και το επιχείρημα εκ μέρους σου ότι «άλλο επέλεξα να σπουδάσω και η πολιτεία μου αλλάζει το γνωστικό αντικείμενο.» Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν ήσουν από τη Γενική Σειρά των επιτυχόντων, δεν ήταν η πρώτη επιλογή σου, το τμήμα στο οποίο σπουδάζεις. Ήταν μια από τις δεκάδες επιλογές σου. Όχι όμως μεταξύ των πρώτων.

Αν παρόλα αυτά επιμένεις στις θέσεις σου, είμαι  υποχρεωμένος να είμαι θετικός μαζί σου. Θα ζητήσω να πάρεις πτυχίο με τον  παλιό τίτλο, του δήθεν «ανεξάρτητου»  τμήματος, που δεν ανήκει σε καμιά Σχολή. Η ευθύνη όμως, θα ανήκει μόνο σε σένα.

Όπως πήρα εγώ την πλήρη ευθύνη, όταν είχα τη ηλικία σου κατά τη δεκαετία του 70, που υποχρέωσα την τότε κυβέρνηση να πάρει πίσω τον περιβόητο νόμο για την Παιδεία, τον 815.

Τότε όμως, είχα πείσει τους πολίτες της χώρας πως είχα δίκιο.


    Στο φοιτητή του τμήματος, «Τεχνολογία Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών»

Είναι αλήθεια  ότι το γνωστικό αντικείμενο που  σπουδάζεις είναι σαφές. Και αυτό που καλείσαι να συνεχίσεις στην Άρτα, «Μηχανικός Πληροφορικής», είναι απλώς, πιο ξεκάθαρο ως τίτλος. Έπρεπε μάλλον να έχεις αυτόν τον τίτλο από την αρχή, όπως στα περισσότερα ΑΕΙ των άλλων χωρών.

Το πρόβλημα είναι ότι καλείσαι να εγκαταλείψεις  τη Λευκάδα, στο τελευταίο έτος των σπουδών σου. Αναφέρομαι στο τελευταίο έτος σπουδών, δηλαδή για ένα μόνο χρόνο, γιατί όπως ξέρεις την επόμενη χρονιά το τμήμα σου δε θα έχει 1ο, 2ο, και 3ο έτος. Έχει σταματήσει να παίρνει φοιτητές, από το 2011.

Η πολιτεία δεν  κατανοεί το πρόβλημά σου. Εσύ αγάπησες τη Λευκάδα, τη συνήθισες. Όπως σε συνήθισα και εγώ. Και σε θέλω να τελειώσεις εδώ.

Προβληματίζομαι βέβαια για τις συνθήκες κάτω από  τις οποίες σπούδασες. Το Υπουργείο  λέει ότι δεν είχες κανένα καθηγητή, μέλος ΔΕΠ, στο τμήμα σου. Πληροφορούμαι, ότι υπάρχει μόνο ένας. Ότι μέχρι σήμερα η πολιτεία την έβγαζε με ωρομίσθιους. Δυστυχώς αν θελήσεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου, δε θα υπάρχει συστατική επιστολή από επίκουρο, αναπληρωτή ή τακτικό καθηγητή.

Το ίδιο συμβαίνει  σε πολλά τμήματα της χώρας. Κάποιοι  προσπαθούν να αλλάξουν το τοπίο. Σε αυτό είμαι μαζί τους. Σε άλλα, έχω ήδη διαφοροποιηθεί. Το βέβαιο είναι πως οι άπρακτοι, μένουν στην ιστορία ως «μοιραίοι και άβουλοι». Όσοι «πράττουν», κάνουν και λάθη.

Είναι λάθος  που σου ζητούν να φύγεις. Είναι  σωστή κατά τη γνώμη μου, η προσπάθεια για την αναβάθμιση των σπουδών σου. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και υποχωρήσεις. Στρατηγικής φύσεως. Αφού όμως εξασφαλίσεις, την έμπρακτη συνδρομή της πολιτείας, για τη μετακίνησή σου. Και αφού φυσικά σε πείσουν ότι η ανατροπή που σημειώνεται στη φοιτητική σου ζωή, θα σε ωφελήσει.

Περιμένω με ενδιαφέρον τη θέση σου, σε όσα σου  έγραψα. Ενδέχεται η επιστολή μου να προκαλέσει απαντήσεις, από μη φοιτητικούς κύκλους.. Δε θα απαντήσω. Συζητάω μόνο μαζί σου.

Φιλικά

Θοδωρής Σολδάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου