Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Συμμετοχή Επιμελητηρίου Λευκάδας στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του ΤΕΙ

Συμμετοχή Επιμελητηρίου Λευκάδας στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του ΤΕΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιμελητήριο Λευκάδας

Συμμετοχή Επιμελητηρίου στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του ΤΕΙ

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» με το οποίο ουσιαστικά καταργείται το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων τα γραφεία του Επιμελητηρίου Λευκάδας παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, ενώ με ανακοίνωση που διένειμαν από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης κάλεσαν τους επαγγελματίες να κλείσουν τα καταστήματά τους εκείνη την ημέρα σε μια προσπάθεια να τους ευαισθητοποιήσουν τονίζοντας πως για την αποφυγή της κατάργησης του ΤΕΙ του Νομού Λευκάδας απαιτείται η αφύπνιση και η ενεργός συμμετοχή κάθε δημότη.

Επιπλέον, το Επιμελητήριο Λευκάδας μίσθωσε δύο λεωφορεία από το ΚΤΕΛ για την μεταφορά των φοιτητών του ΤΕΙ στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 έξω από την Βουλή. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κύριος Σωτήρης Σκιαδαρέσης, με τον Α΄ Αντιπρόεδρο, κύριο Γιάννη Λιβιτσάνο, καθώς και με τον Β΄ Αντιπρόεδρο, κύριο Γιώργο Μπουρδάρα.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου από κοινού με τον Βουλευτή Λευκάδας, κύριο Θοδωρή Σολδάτο,  τον Δήμαρχο, κύριο Κώστα Αραβανή, καθώς και με τον Πρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου του ΤΕΙ Λευκάδας, κύριο Ματρώζο κατέθεσαν υπόμνημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στο υπόμνημα ανέλυαν στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του τόπου τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται όχι μόνο η διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αλλά και η έτι περαιτέρω αναβάθμιση του.

Κατόπιν αυτού οι φορείς τόσο της Λευκάδας όσο και των υπολοίπων Ιονίων Νήσων επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Ευάγγελο Μεϊμαράκη και διατύπωσαν αναλυτικά τις απόψεις τους που επιβάλλουν την διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ώστε να μην απομείνουν τα Ιόνια η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που θα στερείται σχολών τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παίρνοντας τον λόγο ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι ενστερνίζεται απόλυτα τις απόψεις των φορέων που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της διατήρησης του ΤΕΙ, τόνισε ωστόσο ότι ως εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του Νομού είναι υποχρεωμένος από το θεσμικό του ρόλο να υπογραμμίσει και μια άλλη διάσταση του προβλήματος. Επεσήμανε ότι στην τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα το σχέδιο «Αθηνά» θα δώσει αναμφισβήτητα την χαριστική βολή στους επαγγελματίες των μικρών επαρχιακών πόλεων στις οποίες λειτουργούν τμήματα ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά ανέφερε στον κύριο Μεϊμαράκη ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μη δοθεί η δέουσα σημασία στο γεγονός ότι η αποχώρηση 700 φοιτητών από την πόλη της Λευκάδας θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 6.000.000 € ετησίως από την οικονομία του τόπου, ενώ πρόσθεσε ότι τεράστιο θα είναι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων οι οποίοι, όταν δημιουργήθηκαν τμήματα ΤΕΙ στην Λευκάδα αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, δανειοδοτήθηκαν από πιστωτικούς οργανισμούς προκειμένου να χτίσουν ή να ανακαινίσουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο κύριος Σκιαδαρέσης ανέφερε ότι η αποχώρηση των φοιτητών θα έχει αναμφισβήτητα ως αποτέλεσμα οι παραπάνω ακόμη και να χάσουν τα ακίνητά τους μη έχοντας πλέον τη δυνατότητα της ενοικίασης τους. Πέραν όμως από την παραπάνω κατηγορία επαγγελματιών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι κατακόρυφη θα είναι και η πτώση του τζίρου όλων των καταστημάτων (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κτλ) με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι επαγγελματίες να απολύσουν σε πρώτη φάση προσωπικό, αλλά και να βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Ολοκληρώνοντας την  τοποθέτησή του ο κύριος Σκιαδαρέσης  ανέφερε ότι είναι μείζονος σημασίας για το Επιμελητήριο Λευκάδας - ανεξάρτητα από το αν το τμήμα που ήδη λειτουργεί στη Λευκάδα, θα φύγει τελικά από την πόλη μας και θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο-  οι φοιτητές που φοιτούν σήμερα σε αυτό να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους εδώ, αφού αυτή ήταν και η επιλογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου