Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού στους Δήμους





Ενημέρωση απο το Δήμο Λευκάδας
  Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού στους Δήμους



      Πληροφορηθήκαμε την έκδοση ΚΥΑ με το ανωτέρω θέμα και θεωρούμε απαράδεκτη την διαδικασία έκδοσής της, για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού στους Δήμους, δεδομένου ότι, αν και ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δεν υπήρξε η παραμικρή θεσμική ευαισθησία εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών για ένα, έστω, στοιχειώδη διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι η υπό έκδοση ΚΥΑ δεν έχει σχέση με την προηγούμενη. Ορίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων είναι η 31η Μαΐου και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τότε ανακαλείται η παραχώρηση των αιγιαλών στους Δήμους. Ήταν γνωστό στις υπηρεσίες σας, ότι η προηγούμενη παραχώρηση έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και θα μπορούσε πριν την λήξη της να έχει γίνει και διάλογος και να έχει εκδοθεί. Πως είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, να μην έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, να απαιτούνται χρονοβόρες αποφάσεις, διαγωνιστικές διαδικασίες, εγκρίσεις, άδειες λειτουργίας κ.α. και όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31/5;

Επομένως, το ζήτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο το Υπουργείο Οικονομικών θέλει όντως να παραχωρήσει τις παραλίες στους Δήμους, ή, αντίθετα αποσκοπεί στο να πάρει πίσω αυτήν την αρμοδιότητα.

Ζητάμε απόσυρση της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης και διαβούλευση πριν την έκδοσή της. Ο χρόνος παραχώρησης να οριστεί τουλάχιστον στη διετία και να πιστοποιούνται τα έσοδα με βάση αντικειμενικά στοιχεία. Για την φετινή χρονιά 2013 να δοθεί παράταση ισχύος της προηγούμενης απόφασης γιατί η καινούργια ΚΥΑ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Σε διαφορετική  περίπτωση δεν θα δεχτούμε την  παραχώρηση και ας κρατήσει την αρμοδιότητα  το Υπουργείο Οικονομικών. Μαζί με την αρμοδιότητα θα έχει και την ευθύνη της διαχείρισης των παραλιών(καθαρισμός, έλεγχος κ.α.)



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου