Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΡΗΤΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ   ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΑΘΡΑΚΩΝ  ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ  ΚΡΗΤΗΣ

Ενημέρωση για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των  σεισμικών ερευνών που έχουν  πραγματοποιηθεί για τον εντοπισμό  υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και  νοτίως της Κρήτης, ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σαμοΐλης, Χ. Καφαντάρη, Θ. Πετράκος και Δ. Στρατούλης.
Οι βουλευτές ερωτούν επίσης για το χρονοδιάγραμμα στελέχωσης και λειτουργίας της Ελληνικής Διαχειριστικής  Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ), ενώ, τέλος, ζητούν να κατατεθούν τα έγγραφα και λοιπά στοιχεία, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Βαρκελώνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξεδόθη  την 01.04.2013 από το γραφείο τύπου  του ΥΠΕΚΑ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, έγινε ενημέρωση του Υπουργού και σύμφωνα με το δελτίο «Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής, όπως παρουσιάστηκαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ, πιστοποιούν ότι πληρούνται οι στόχοι της προκήρυξης που αφορούσαν στην υψηλή ποιότητα των δεδομένων, σε συνδυασμό με την ικανότητα καταγραφικής διείσδυσης σε μεγάλο βάθος. Οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.»

Στην συνέχεια, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, εκπρόσωποι του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων και σύμβουλος του Υπουργού, και της εταιρείας PGS που ανέλαβε τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, σε συνέδριο του ευρωπαϊκού σκέλους της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), που έγινε στην Βαρκελώνη, παρείχαν ενημέρωση «μπροστά σε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και γεωλόγους από όλο τον κόσμο».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δημοσιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων γεωλογικές «τομογραφίες» της περιοχής δυτικά της Κέρκυρας έως και τα σύνορα των χωρικών μας υδάτων με την Ιταλία, της αντίστοιχης περιοχής στα δυτικά της Κεφαλονιάς, καθώς και των θαλασσίων εκτάσεων στα δυτικά τόσο του Κατακόλου, όσο και της Πύλου στον ευρύτερο Κόλπο της Κυπαρισσίας. Αναφορικά με τη θάλασσα νότια της Κρήτης, έμφαση δόθηκε σε αντιπροσωπευτικά σημεία νότια της Κρήτης, από τον Νομό Χανίων έως και τον Νομό Λασιθίου, κοντά στο νησάκι Κουφονήσι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Δεδομένου ότι, η έρευνα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είναι θέμα εθνικού ενδιαφέροντος,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε αναμένεται να ενημερώσει την Βουλή και τον Ελληνικό Λαό, για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν πραγματοποιηθεί;

2. Επειδή πρόσφατα έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για πλήρωση θέσεων στο Δ.Σ. της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) του νόμου 4001/2011, ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα στελέχωσης και λειτουργίας της;

Επίσης, αιτούμεθα την κατάθεση των παρουσιάσεων, εγγράφων και λοιπόν στοιχείων, όπως ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Βαρκελώνης.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Χαρά Καφαντάρη
Θανάσης Πετράκος
Στέφανος Σαμοΐλης
Δημήτρης Στρατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου