Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

15o ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


15o

ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
18, 19, 20, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ  Εμείς οι νέες και νέοι εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  συγκεντρωθήκαμε από τις 18, 19, 20, 21 Ιουλίου 2013 στα υψώματα του Βερμίου για το «15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων». Οι φετινές πολυποίκιλες εισηγήσεις και παρουσιάσεις, με θεματικές όπως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, ο πολιτισμός μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό,  αλλά κυρίως μέσω της δημοκρατικής μεταξύ μας συζήτησης, της δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων με κατάθεση ιδεών και προβληματισμού μας οδήγησαν μέσα από το γόνιμο διάλογο στα παρακάτω:

Για τα Μνημεία  μας στον Πόντο

Η ιστορική μας πατρίδα, ο Πόντος, είναι διάσπαρτος από αξιοθαύμαστα κτίρια, διδακτήρια, ναούς, μνημεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Ελληνισμού του Πόντου. Απαιτούμε τον οφειλόμενο σεβασμό από τις αρμόδιες αρχές του Τουρκικού Κράτους. Παρεμβάσεις σε αυτά τα μνημεία που δεν συνάδουν με τον ορθό και επιστημονικό τρόπο αναστήλωσης και ανάπλασης δεν είναι αποδεκτές.

  Η πρόσφατη μετατροπή σε τζαμί του Ναού της Του Θεού Σοφίας της Τραπεζούντας, με ευθύνη της Τουρκικής Κυβέρνησης, μπορεί να αποτελέσει βαρύ πλήγμα στη διάθεση των δύο λαών, που πρέπει να συνεργάζονται με ειλικρίνεια και ομόνοια. Επιθυμούμε η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει στο θέμα αυτό συνεργαζόμενη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αναδείξει την βαρβαρότητα αυτή που αγγίζει τα όρια της πολιτισμικής γενοκτονίας εν έτη 2013 και αποτελεί παράλληλα τροχοπέδη στην ομαλοποίηση των διακρατικών σχέσεων των Χωρών της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου σε μία περίοδο που στην περιοχή αυτή απειλείται η ειρήνη.Για τον Πολιτισμό

 

  Μέσα από τη μουσική, το χορό , την ποίηση και το θέατρο  μπορούμε μαζί με τους πόντιους ποιητές, καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς να εξωτερικεύσουμε την αγάπη μας για την ποντιακή παράδοση και το ποντιακό πνεύμα και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις που πήραμε με την πλειοψηφία των νεότερων Ελλήνων όσο και με όλους τους Έλληνες εδώ, αλλά και στο εξωτερικό.

  Ελπιδοφόρο συμπέρασμα από όλες τις εισηγήσεις και συνεδρίες είναι η αγάπη των νέων ποντίων για την παράδοσή μας ,τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας. Η βούληση αυτή δημιουργεί και τη δυναμική για το μέλλον, για την συνεχή και αδιάλειπτη δυναμική παρουσία του ποντιακού στοιχείου μέσα στους αιώνες, ως αδιάσπαστο μέρους του Συλλόγου του Ελληνισμού.

Οι εισηγήσεις του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και  Καμπανίας κκ Παντελεήμονα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κκ Παύλου, του Μιχάλη Χαραλαμπίδη συγγραφέα, του Μιχάλη Καραβέλα καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του Θωμά Σαββίδη καθηγητή τμ Βιολογίας του Α.Π.Θ., του Σίμου Παλτσανιτίδη προέδρου των Παραολυμπιονικών απετέλεσαν φέτος στο επετειακό 15χρονο Συναπάντημα μια καθοριστική παρέμβαση για το μέλλον της ενότητας του ποντιακού χώρου αλλά και των αρχών και αξιών που διέπουν του Ποντιακό Ελληνισμό και θεραπεύονται και διακονούνται από τους νεολαίους του Συναπαντήματος,  εδώ στα υψώματα του Βερμίου στο νέο Θρονί της Κυράς του Πόντου κόντρα και ενάντια στους ολίγους.Για την 19η  Μαΐου – ημέρα μνήμης


Θεωρούμε υποχρέωσή  και καθήκον μας να δηλώσουμε  και από αυτό το βήμα την απαίτησή μας, να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, μιας εξοντωτικής πολιτικής πρακτικής που οδήγησε στις γενοκτονίες των λαών του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου, διότι ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν και είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας διαχρονικά. Πρέπει να συνδεθούμε με τους πολίτες της Ευρώπης και να τους υπενθυμίσουμε πως το ολοκληρωτικό και εθνοκτόνο καθεστώς του Κεμαλισμού, αφάνισε τους συμπατριώτες του Τραπεζούντιου Βησσαρίωνα, της σημαντικής αυτής ιστορικής ευρωπαϊκής προσωπικότητας.Για την Ποντιακή νεολαία

  Αποτελεί για μας, το Συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά,  που μετράει φέτος δεκαπέντε (15) χρόνια συνεχούς, ζωντανής και δυναμικής παρουσίας και δράσης , ένα θεσμό, μία σταθερά, γύρω από τον οποίο συγκεντρωνόμαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες νέες και  νέοι. Είναι εκπληκτικό, αλλά και  αναμενόμενο,  ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Είναι συγκινητικό το πάθος και η αγάπη με τα οποία προστρέχουν νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας , αλλά και φέτος ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Φιλανδία, την Αυστραλία, τη Γεωργία, την Ουκρανία.

  Αποτελεί ένα θεσμό πρότυπο, για τον οποίο οι νεολαίοι δουλεύουμε ομαδικά, με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, αγωνιζόμαστε συσπειρωμένοι, αδιάσπαστοι,  ακηδεμόνευτοι και πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά της ποντιακής παράδοσης.  Και θα είμαστε εμείς οι συνεχιστές της αδιάλειπτης παρουσίας του Ποντιακού Ελληνισμού , από κάθε μετερίζι της κοινωνικής μας δραστηριότητας.

 Βρισκόμαστε στην καρδιά  του ποντιακού ελληνισμού, στο  φάρο των απανταχού Ποντίων  , την Παναγία Σουμελά που μας  ενώνει, όπου τα οράματα και  οι αξίες  των κτητόρων, Φίλωνα  Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη, συνεχίζουν και σήμερα να μας εμπνέουν και να αποτελούν οδηγό σε κάθε πτυχή της ζωής μας.


Για την ενότητα του  Ποντιακού χώρου


Εμείς οι νέοι, με τις  ευλογίες του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Βεροίας- Ναούσης και Καμπανίας, κ.κ.Παντελεήμονα, στηρίζουμε το διαχρονικό έργο των Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου της Παναγίας Σουμελά, στηρίζουμε το νομοθετικό καθεστώς, που το διέπει και επιμένουμε , στο αυτοδιοίκητο του Ιερού Προσκυνήματος , πάντα με τη συμμετοχή, την παρουσία και την ευλογία της εκκλησίας της Ελλάδος.

Έτσι, ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς, από την πολιτική ηγεσία να συνεχίσουν να στέκονται  αρωγοί στο έργο που επιτελείται στο  Όρος Βέρμιο, έργο που με τόσο κόπο και  αγώνα όλες οι διοικήσεις, με τους εκατοντάδες  εθελοντές του προσέφεραν διαχρονικά, διακονώντας την Παναγία μας , την Κυρά του Πόντου.

  Ενισχύουμε το έργο που συντελείται στο Προσκύνημα της  Παναγία Σουμελά, με τη συνεχή παρουσία και δράση μας στα υψώματα του όρους Βέρμιο,  υποστηρίζουμε και προωθούμε,  με κάθε δυνατό τρόπο,  την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στην πράξη και προβάλλοντας την αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια διάσπασης και καπήλευσής του και καλούμε όλους με αγάπη να συμπορευτούν.

 Πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένος και αδιάσπαστος θα μπορέσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, να προοδεύσει και να εξελιχθεί θέτοντας το δικό του στίγμα, τις ιδέες, το ήθος,  και τις αρχές του, μέσα από δράσεις και θεσμούς, όπως και το 15ο Συναπάντημα Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο , σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα και τους Έλληνες,  όπου η αξιοπιστία της πατρίδας μας , αλλά και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων δοκιμάζονται , πορευόμαστε αναζητώντας και καταθέτοντας μέσα και από τον πολιτισμό μας δημιουργικές προτάσεις  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να ξαναχτίσουμε μία κοινωνία αντάξια των προσδοκιών μας.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΙ  ΝΕΟΙ ΤΗΣ  ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Σταυρωτά στις Ρίζες…

Συσπειρωμένοι γύρω από το Προσκύνημα της "Παναγίας Σουμελά".

Γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου