Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Στο «κόκκινο» Κέρκυρα και Λευκάδα για τον κίνδυνο του ιού του Δυτικού ΝείλουΣτις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο για τον ιό του Δυτικού Νείλου εντάσσει το ΚΕΕΛΠΝΟ Κέρκυρα και Λευκάδα. Ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.

Αυτό που  ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων  και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που συντονίζουν την εντομολογική και την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι ισχυρότατες ενδείξεις ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί πια για τα καλά στον αστικό ιστό, και δη στα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του.
«Το ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπιζόταν σε περιοχές με αρδευτικά κανάλια, λιμνάζοντα ύδατα, όπως ορυζώνες, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, ήταν γνωστό από τις επιδημίες του 2010 και του 2011 στη χώρα μας. Το νέο στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί μέσω των κουνουπιών, των κοινών κουνουπιών, και όπου υπάρχουν πλημμελή δίκτυα αποχετεύσεων, ανοιχτές σχάρες, στάσιμα νερά σε γλάστρες, κήπους, βεράντες κοκ» λέει στο protothema.gr o αρμόδιος για την εντομολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κύριος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.Με καθυστέρηση οι κωνωποκτονίες
Η καθυστέρηση των κωνωποκτονιών  αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την  κίνηση, και συνεπώς τις… εφορμήσεις των κουνουπιών. Στελέχη του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζουν πως η διαδικασία των ψεκασμών κατά των κουνουπιών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες. Ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου λόγω έλλειψης κονδυλίων στους δήμους αλλά και λόγω της γραφειοκρατίας στο σκέλος των σχετικών διαγωνισμών.Οι «κόκκινες» περιοχές του χάρτη

Το 2012 εμφανίστηκαν κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και τα προηγούμενα έτη. Νέες «εμφανίσεις» έκανε πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι οι προαναφερθείσες περιοχές βρίσκονται στο… κόκκινο από πλευράς  επικινδυνότητας μόλυνσης των κατοίκων τους με τον ιό του Δυτικού Νείλου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την επιθετική εμφάνιση του ιού και σε νέες περιοχές, χωρίς «ιστορικό» μόλυνσης.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου