Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

ΈΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΕΠΟΧΗΣ.


Του Σπύρου Φρεμεντίτη.

«Τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους και το κατάστημα Κατωπόδη τις τιμές των ειδών του» έγραφε το διαφημιστικό φυλλάδιο που μοιράστηκε σχεδόν πριν από μισό αιώνα στην κεντρική αγορά της πόλης.
Διαφήμιση που θα ζήλευε σήμερα, την εποχή της κρίσης, και ο κάθε επαγγελματίας του μάρκετινγ, με τη διαφορά όμως ότι η συγκεκριμένη γράφτηκε σε ένα απόγευμα από τον Κατωπόδη, που ήθελε με τον τρόπο αυτό να τραβήξει τη προσοχή των Λευκαδιτών.
Τι περισσότερο να σκεφτεί ο άνθρωπος από τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν; Έτσι παρομοίασε τη μείωση των τιμών του στο κατάστημα.
Αν φυσικά αύξησε τις πωλήσεις του δεν καταφέραμε να το διασταυρώσουμε...


Ντυμένη με την παραδοσιακή λευκαδιτική ενδυμασία μια όμορφη κοπέλα διαφημίζει τις εκλεκτές,  και σήμερα ακόμη, φακές εγκλουβής παραγωγής του Αχ. Κούρτη. Η λευκαδίτισσα μας καλεί να την εμπιστευτούμε και να τις αγοράσουμε, ως εξαιρετικό τοπικό προϊόν. Η αφίσα που κυκλοφορούσε στις τοπικές εφημερίδες μας παραπέμπει στο οροπέδιο της Εγκλουβής με φόντο το εκκλησάκι του Προφ. Ηλία.

 

«Το όνειρο κάθε μικρού ένα έξυπνο παιχνίδι» αναφέρει η διαφημιστική ρεκλάμα του Σπ. Κατωπόδη, που διατηρούσε κατάστημα με παιχνίδια πολλά χρόνια πριν στην καρδιά της πόλης. Ο χαριτωμένος μπόμπιρας της αφίσας με το «κοκοράκι» στα μαλλιά, σημείο κατατεθέν του χτενίσματος για τα μικρά της εποχής, ετοιμάζεται να δοκιμάσει τα παιχνίδια. Που να βρεις χρήματα βέβαια εκείνη την εποχή για να τα αγοράσεις…


Ποιος άλλωστε θυμάται μετά από τόσα χρόνια τα «σιγαρέττα» του Μαλακάση; Κι όμως η σχετική διαφήμιση που αλιεύσαμε μας φανερώνει ότι στη Λευκάδα κατασκευάζονταν χειροποίητα τσιγάρα με ποικιλίες καπνού «Ξηρομέρου και Κατούνας» τρίτης ποιότητας!  


Τέλος για τις κρύες ώρες του χειμώνα και τους φιλοξενούμενους το «τρατάρισμα» περιλάμβανε εκτός από λαδόπιτα, λουκούμια ή υποβρύχιο επιπλέον και «ούζο, κονιάκ ή λικέρ» της ποτοποιίας Σολδάτου. Η σχετική διαφήμιση μας διαβεβαιώνει ότι παράγονται από «αγνά προϊόντα σταφύλης»!  
Διαφημίσεις μιας άλλης εποχής γραμμένες χωρίς «τρικ» που άγγιζαν άμεσα τις ανάγκες των πελατών... 

πηγη:o koursaros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου