Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Oι έρευνες «δείχνουν» πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη



Έπειτα από πολύμηνες έρευνες στο Ιόνιο και στα ανοικτά της Κρήτης, τις οποίες διενήργησε η νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS, υπάρχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ενδείξεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές.

Αν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι πρόκειται για προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η νορβηγική PGS δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συνεχίσει τις αναλύσεις και να επεξεργαστεί περαιτέρω τα αποτελέσματα των ερευνών.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούμε να έχουμε πιο σαφή εικόνα και θα γνωρίζουμε εάν όντως υπάρχουν θετικά στοιχεία. Αυτό διότι η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής τους επεκτάθηκε από τα 8.500 χλμ. στα 12.500 χιλιόμετρα.

Το 2014 θα αρχίσουν οι διαγωνισμοί ανάθεσης εργασιών, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία τα γεωτρύπανα.

Η έναρξη των διερευνητικών εργασιών αναμένεται από το 2016 και μετέπειτα, ενώ, σε περίπτωση που εντοπιστούν κοιτάσματα, η εκμετάλλευση δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2020.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΚΑ, από σήμερα θα είναι διαθέσιμα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών όχι στο ευρύ κοινό, αλλά στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, έτσι ώστε μετά τις δικές τους εκτιμήσεις να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν για να συμμετάσχουν στις διαδικασίες εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Οι τιμές, ανάλογα με τα δεδομένα, την έκταση και το είδος των στοιχείων, κυμαίνονται από 300 έως 500 δολάρια το χλμ. και ανάλογα με την περιοχή και την αγορά των πακέτων δεδομένων μπορεί να ξεκινήσουν από 950.000 δολ. έως 5 εκατ. δολάρια.

Η σχετική ανακοίνωση της PGS αναφέρει ότι τα σεισμικά αποτελέσματα των ερευνών που περιλαμβάνουν στοιχεία για θαλάσσια βαρύτητα και μαγνητικά δεδομένα μπορούν να αποκτηθούν έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία.

Η PGS αναφέρει ακόμη ότι, παρόλο που μέχρι πρότινος η περιοχή όπου έγιναν οι έρευνες ήταν ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο και ως εκ τούτου οι προοπτικές που δημιουργούνται σε Ιόνιο και Κρήτη είναι μεγάλες.

Ήδη από χθες το ΥΠΕΚΑ άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στις έρευνες και ιδιαίτερα σε τρεις περιοχές, κάνοντας λόγο για ζώνη «που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική».

Χρονοδιάγραμμα

2013 - άνοιξη 2014: ολοκλήρωση της ανάλυσης των στοιχείων που περισυνελέγησαν σε περιοχή συνολικού μήκους 12.519 χιλιομέτρων από πλοίο της PGS

2014: αρχίζει ο κύκλος των παραχωρήσεων/αναθέσεων - διαγωνισμοί τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο (βάσει της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε.)

Τέλη 2014-2015: εάν και εφόσον δημιουργηθεί ο φορέας ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), τότε είναι δυνατό να μη χρειαστεί να επαναληφθούν οι καθυστερήσεις του διαγωνισμού open door και να κατακυρωθούν οι περιοχές σε κοινοπραξίες εντός λίγων μηνών

2016 - 2017: έναρξη ερευνητικών/εκτιμητικών γεωτρήσεων − βάσει της νομοθεσίας κάθε εταιρεία έχει δικαίωμα να ερευνήσει μια περιοχή για 7 χρόνια εφόσον είναι χερσαία και για 8 χρόνια εφόσον είναι θαλάσσια

2020 - 2022: ολοκλήρωση της ανάπτυξης υποδομών (πλατφόρμες κ.λπ.) − έναρξη της παραγωγής.

πηγη:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου