Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Εκβράστηκε νεκρή θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα στο Κάστρο Λευκάδας (φωτογραφίες)

Μια ακόμη νεκρή θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα (Caretta Caretta) εκβράστηκε σήμερα το πρωί καμιά εκατοστή μέτρα αριστερά της παραλίας Κάστρο Λευκάδας, προς την μεριά της Γύρας.


Απ΄ όσο είδαμε δεν φέρει εμφανή σημάδια τραυματισμού στο καβούκι ή την κοιλιά κι αυτό είναι ένδειξη πως η αιτία θανάτου της είναι πνιγμός από εμπλοκή σε δίχτυα ή κατάποση πλαστικών, ένα σύνηθες κατά τα άλλα φαινόμενο, ή εσωτερικά τραύματα και πνιγμός από παραγάδι. Μια νεκροψία θα μπορούσε να εξακριβώσει την αιτία θανάτου της. Απ΄ όσο μάθαμε ειδοποιήθηκε το Λιμενικό Σώμα για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με το wwf.gr η χελώνα καρέτα-καρέτα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, με βία φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως.

Η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων όπου αναπαράγεται η καρέτα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Κύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραματική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας: Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη. Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Πάντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά.
πηγη:http://www.kolivas.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου