Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Δήλωση Δημάρχου Μεγανησίου για τα έκτροπα, κατά την διαδικασία σφράγισης καταστήματος








Μια κοινωνία οφείλει να λειτουργεί με κανόνες, όπως αυτοί καθορίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ίσως να μην είναι το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Όμως, μέχρι να το αλλάξουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το αποδεχόμαστε, ώστε να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες για όλους.


Ο κος Κοντογιώργης Μιχάλης και ο στενός οικογενειακός του κύκλος, φαίνεται να μην αποδέχεται τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους άλλους και κάθε φορά που κάποια αρχή και εν προκειμένω ο Δήμος, έρχεται να εφαρμόσει το νόμο, δημιουργούνται εντάσεις, προπηλακισμοί, βιαιοπραγίες και γενικότερα ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Γνωστοί είναι οι εκφοβισμοί απλών δημοτών που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την φθορά της περιουσίας τους, οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοτών, αιρετών και του Δημάρχου, που αποτόλμησαν να καταθέσουν άποψη, που ενδεχομένως αμφισβητούσε το μικροσυμφέρον της οικογένειας, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονταν αυτή. Πέρυσι, προπηλακίσθηκε με λεκτικές επιθέσεις η επιτροπή, που πήγε να σφραγίσει την παράνομη καντίνα, που λειτουργούσε σε δημοτικό χώρο. Φέτος ανάλογη συμπεριφορά αντιμετώπισε η επιτροπή όταν πήγε να σφραγίσει το νέο κατάστημα, που λειτουργεί χωρίς άδεια, στο όνομα της συζύγου του. Αυτά τα θλιβερά γεγονότα έχουν βέβαια τη σημασία τους, αλλά είναι θέμα της δικαιοσύνης να τα απαντήσει. Μεγαλύτερη σημασία ωστόσο έχει η συγκεκριμένη νοοτροπία και αντίληψη, που δεν αφορά απλά τη Δημοτική Αρχή αλλά την κοινωνία του Μεγανησιού στο σύνολό της. Κι εδώ η κοινωνία μας πρέπει να δώσει την απάντηση της.

Βασικό και διαχρονικό επιχείρημα της οικογένειας, χωρίς στην πραγματικότητα να αμφισβητεί την δική της παραβατικότητα, είναι το ότι ο Δήμος «κυνηγάει» μόνο αυτούς και όχι όλους τους άλλους. Παρότι στον νομικό πολιτισμό μας αυτό το επιχείρημα είναι έωλο, εμείς να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, ότι η υπηρεσία του Δήμου, όπου και όποτε είχε από την αστυνομία βεβαιωμένη παράβαση, λειτούργησε με απόλυτο τρόπο στα πλαίσια του νόμου και της χρηστής διοίκησης. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά αναψυκτήρια, πρέπει να δηλώσουμε ότι λειτουργούν με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Όπως βέβαια και όλες οι άλλες επιχειρήσεις του Μεγανησιού. Και αυτά εύκολα και με απλό τρόπο μπορούν να επιβεβαιωθούν ή αντίθετα να καταγγελθούν, στα πλαίσια μιας έννομης κοινωνίας.

Είναι προφανές όμως, ότι το παραπάνω επιχείρημα, είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο κρύβεται μια επιδιωκόμενη παραβατικότητα και μια νοοτροπία «μαγκιάς». Γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες του συστήματος που πολλές φορές ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές, τις φοβίες και τις αντιφατικότητες της κοινωνίας μας. Όμως αυτή τη νοοτροπία και αντίληψη συμπεριφοράς, τον «νόμο» της ζούγκλας, δεν μπορούμε να τον αποδεχθούμε ως θεσμικοί φορείς και κοινωνία. Ο Δήμαρχος και οι αιρετοί εκπρόσωποί της, έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του θεσμικού τους ρόλου, ακόμα και όταν το σύστημα αδυνατεί να τους προστατέψει. Και δω αναδεικνύεται ο ρόλος της ίδιας της κοινωνίας, των φορέων της, των υπόλοιπων επαγγελματιών, που δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι και αμίλητοι.

Μεγανήσι 31 Αυγούστου 2013

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος
Δήμαρχος Μεγανησίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου