Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Φωτια στο χωριό μας (φωτογραφιες)


Χθες, βράδυ Πέμπτης (22.8.2013), ξέσπασε πυρκαγιά στη θέση «Βουρλιές»,
μεταξύ «Αδάνη» και «Πλάκας», περίπου μισό χιλιόμετρο κάτω από το χωριό μας. Στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά υπάρχει αγροτικός δρόμος, ωστόσο είναι πιο μακριά από τον κεντρικό δρόμο Πλατυστόμων-Περιγιαλίου, γεγονός που συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι η φωτιά μπήκε από ανθρώπινο χέρι, ενδεχομένως από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο.

Οι φλόγες έγιναν άμεσα αντιληπτές από κατοίκους των Πλατυστόμων και της Βαυκερής αλλά και από διερχόμενα αυτοκίνητα που κινούνταν από και προς το Περιγιάλι. Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία ειδοποιήθηκαν άμεσα και στο σημείο της πυρκαγιάς έτρεξαν αμέσως κάτοικοι του χωριού μας. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και στο πρώτο δεκάλεπτο κατέφτασε πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν στα Λαζαράτα, κατόπιν κι άλλα πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα του Δήμου αλλά και κάτοικοι των γειτονικών χωριών που βοήθησαν κι εκείνοι στην κατάσβεση. Παρότι στο χωριό είχε αέρα, οι «Βουρλιές» ήταν πιο προστατευμένες από τη φορά του ανέμου.

Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα πριν εξαπλωθεί στη δασώδη περιοχή, δεξιά και αριστερά, και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Απορίας άξιον είναι ότι οι φλόγες δεν έκαψαν κανέναν δέντρο, ούτε καν τις κουτσουπιές που βρίσκονται μέσα στα χωράφια, καίγοντας μόνο τα ξερά χορτάρια. Επίσης δεν απειλήθηκαν ελαιώνες και αμπελώνες που βρίσκονται μόλις μια ανάσα από τον τόπο της πυρκαγιάς.

Με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, την άμεση κινητοποίηση, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής, τους ασθενείς άνεμους αλλά και τη βοήθεια της Αγίας Παρασκευής και του Άη Γιάννη -ερείπια του ναού βρίσκονται μερικά μέτρα πιο πάνω από το σημείο της πυρκαγιάς- αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς η περιοχή γύρω από το χωριό είναι δασώδης και σε πολλά σημεία, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι. Οι κάτοικοι δεν παύουν να ανησυχούν καθώς διαπιστώνουν ότι μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2010 η περιοχή γίνεται πάλι στόχος εμπρησμού.

http://platistoma.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου