Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Όλη η αλήθεια για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας









Όλη η αλήθεια
για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή , στον απόηχο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του τόπου μας άρθρα, ρεπορτάζ, γνώμες  και σχόλια σχετικά με την έκβαση της διοργάνωσης.

Το Πνευματικό Κέντρο έχει ως πάγια τακτική του να μην απαντά, όμως επειδή φέτος η αθλιότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, θεωρεί αναγκαίο να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Βεβαίως μας προκαλεί θλίψη και απορία  το γεγονός ότι στα τελευταία δημοσιεύματα πρωταγωνιστούν και υπογράφουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ζήσει από μέσα τις διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ και έχουν εργαστεί στο παρελθόν γι’ αυτό, με αμοιβή φυσικά.

Απαριθμούμε λοιπόν τα θέματα που θίχτηκαν και δίνουμε την έγκυρη απάντηση από το φορέα της διοργάνωσης , το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

1 . Διαμονή


Η πρακτική της μαζικής φιλοξενίας εφαρμόζεται στα περισσότερα φεστιβάλ παγκοσμίως. Μιλάμε βέβαια για φεστιβάλ χωρίς κόστος συμμετοχής για τους συμμετέχοντες, τα οποία εστιάζουν στην καλλιτεχνική ποιότητα των συγκροτημάτων (είναι πολύ λίγα ) και όχι για φεστιβάλ που γίνονται με στόχο την προσέλκυση συγκροτημάτων που αντέχουν οικονομικά να πληρώσουν ξενοδοχείο άσχετα με την ποιότητα του προγράμματος τους (είναι πάρα πολλά).

Στη περίπτωση της  Λευκάδας τα σχολικά κτίρια είναι  μια λύση, όχι η καλύτερη αλλά ίσως η μοναδική. Το Πνευματικό Κέντρο τοποθετεί τα πολυφωτογραφημένα πλέον ράτζα (8-10 σε κάθε αίθουσα), με καθαρά σεντόνια και μαξιλάρια, μισθώνει συνεργείο καθαρισμού το οποίο καθαρίζει σχολαστικά τους χώρους δύο φορές την ημέρα ενώ παράλληλα έχει στη διάθεσή του υδραυλικό, ηλεκτρολόγο και εργάτη αποχέτευσης σε 24ωρη βάση. Επίσης προμηθεύει τους αρχηγούς των συγκροτημάτων με κλειδιά από τις εξωτερικές πόρτες των κτιρίων και από τις αίθουσες όπου υπάρχουν .Τα δυο τελευταία χρόνια το Πνευματικό Κέντρο ανανέωσε σε μεγάλο βαθμό το υλικό που χρησιμοποιεί (σεντόνια, μαξιλαροθήκες, ράτζα, καρέκλες, υλικά για μπάνια και ντούς στα σχολεία, υλικά ξυλείας για το πατάρι και τα σκηνικά κλπ) λόγω φθοράς από πολυετή χρήση και διάφορων απωλειών (!) με κόστος προμηθειών συμβατό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Παράλληλα περιόρισε σημαντικά τις δαπάνες σε διάφορους προμηθευτές και εργολάβους. Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα και διαυγέστατα στους Προϋπολογισμούς και Απολογισμούς του Πνευματικού Κέντρου που είναι στη διάθεση κάθε καλόπιστου σχολιαστή.

 Τα συγκροτήματα που  συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις συνθήκες διαμονής τους, αφού ενημερώνονται αναλυτικά και μετά αποδέχονται την πρόσκλησή μας και είναι απόλυτα σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής. Εξάλλου η πλειοψηφία των χορευτών είναι εικοσάρηδες που επιθυμούν να μείνουν όλοι μαζί, να γνωρίσουν ανθρώπους από άλλες χώρες και να διασκεδάσουν με αυτούς στον ίδιο χώρο.

Το γραφείο του Πνευματικού Κέντρου ποτέ δεν έχει δεχθεί παράπονα από τους ξένους συμμετέχοντες για τη διαμονή στα σχολικά κτίρια. Άλλωστε δίνεται πάντα η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχείο ή δωμάτια με επιβάρυνση όμως του ίδιου του συγκροτήματος. Αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε φέτος για τα ελληνικά συγκροτήματα με απόλυτη επιτυχία (με εξαίρεση έναν δυσαρεστημένο πρόεδρο χορευτικού συγκροτήματος, τον κ. Δούκα στον οποίο δεν άρεσε να πληρώσει ξενοδοχείο όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί του) .

Για το μείζον θέμα της διαμονής έχουν καταγραφεί αστειότητες τύπου: να μπουν τα συγκροτήματα σε ξενοδοχεία. Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει δωμάτια μέσα στην πόλη για 500 περίπου άτομα μέσα στον Αύγουστο; Λέμε μέσα στην πόλη γιατί εκτός πόλης μπαίνει το θέμα της μεταφοράς από και προς το Θέατρο ή από και προς τα μέρη σίτισης. Ποιος θα πληρώσει το αστρονομικό ποσό που θα απαιτηθεί σε μια εποχή που τα χρήματα για τον πολιτισμό είναι ελάχιστα ενώ παράλληλα το Πνευματικό Κέντρο κατηγορείται ότι δαπανά μεγάλο χρηματικό ποσό για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ; Εξάλλου δεν γνωρίζουν οι σχολιαστές ότι το θέμα τέθηκε σε δημόσιο διάλογο και απορρίφθηκε η ιδέα μεταφοράς του Διεθνούς Φεστιβάλ σε άλλη χρονική περίοδο προκειμένου να εξασφαλισθούν δωμάτια;

2. Γεύματα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα πρωινό και ένα πλήρες δείπνο. Το φαγητό είναι εξαιρετικής ποιότητας και αφήνει ενθουσιασμένους τους συμμετέχοντες αφού τα συνεργαζόμενα εστιατόρια προσφέρουν την καλύτερη ελληνική κουζίνα. Είναι προσβολή για τους επαγγελματίες της Λευκάδας να δημοσιεύονται σχόλια για «μακαρονάδες με κέτσαπ» κλπ. Το μενού των γευμάτων του συγκροτήματος από τη Ρωσία που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Κατερίνας Μεσσήνη,  βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε για να διαπιστώσει το μέγεθος του ψεύδους.

3. Τιμή εισιτηρίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ δίνει την ευκαιρία στους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες να δουν υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας τρίωρο θέαμα με την ελάχιστη τιμή των 5€ (με εξαίρεση την πρώτη και τελευταία Κυριακή οπότε το εισιτήριο είναι 10 €) παρέχοντας παράλληλα διευκολύνσεις σε άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, οικογένειες, ΚΑΠΗ . Το Φεστιβάλ σέβεται απόλυτα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και γι’ αυτό έχει διατηρήσει σταθερό το πολύ χαμηλό εισιτήριο των 5 € από το 2002 μέχρι σήμερα.

 4. Ξεναγοί-συνοδοί συγκροτημάτων

Με πολλή χαρά διαπιστώνουμε  τα τελευταία χρόνια ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ έχει γίνει πόλος έλξης για μαθητές, φοιτητές και νέους που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διοργάνωση ως διερμηνείς και ξεναγοί των συγκροτημάτων. Είκοσι περίπου εθελοντές κάθε χρόνο είναι ο σύνδεσμος του γραφείου του Φεστιβάλ με τα συγκροτήματα. Το Φεστιβάλ επ’ ουδενί δεν συνεργάζεται ούτε λαμβάνει υπόψη του όσους πλησιάζουν τα συγκροτήματα κακόβουλα και με δόλο. Αντίθετα προσπαθεί πάντα να αποτρέπει τέτοιες συμπεριφορές. Είναι δε θετικό ότι υπάρχουν νέα παιδιά που με ενθουσιασμό βοηθούν εθελοντικά τη διοργάνωση.

 5. Προδιαγραφές θεάτρου

Το Ανοιχτό Θέατρο που λειτουργεί ο Δήμος Λευκάδας από το 2011 αναβάθμισε σημαντικά τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. Η σκηνή των 180 τμ, ο ηχητικός και φωτιστικός εξοπλισμός σύγχρονης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, η χωρητικότητα των 1.200 θεατών, είναι εφάμιλλα υπαίθριων θεάτρων του εξωτερικού.



6. Ιατρική κάλυψη

Στα συγκροτήματα προσφέρεται  πλήρης ιατρική κάλυψη και φροντίδα σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Ειδικά φέτος για δυο περιστατικά παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσηλεία και χρεώθηκε το Πνευματικό Κέντρο με 1.987€.


Στο σημείο αυτό το Πνευματικό Κέντρο καταγγέλλει ως αναληθή και συκοφαντικά :

    Το ρεπορτάζ της Κατερίνας Μεσσήνη (δημοσιογράφο της εφημ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ και της εφημ Lefkas News) στο φύλλο της εφημ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 6ης Σεπτεμβρίου 2013, το οποίο επικαλείται τη μαρτυρία μιας «Αναστασίας Π.», αγνώστου επιθέτου, η οποία προφανώς συνεργάζεται με τον κ. Σταυρόπουλο και το Φεστιβάλ του.

    τον Πρόεδρο της ΙΟV-Greece Ασημάκη Σταυρόπουλο ο οποίος παρεμβαίνει θρασύτατα στα εσωτερικά μιας καταξιωμένης διοργάνωσης η οποία δεν ανήκει πλέον στην IOV και αυτό διότι η   IOV δεν έχει καμιά υπόσταση και ουσία στην Ελλάδα –αρκεί μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της www.iov-greece.gr   για να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα.

    Το ανυπόγραφο ρεπορτάζ της εφημ Lefkas News (ιδιοκτησίας Μάριου Λάζαρη) για όσα αναφέρει. Ο ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας Lefkas News Μάριος Λάζαρης υπήρξε εργολάβος του Πνευματικού Κέντρου  από το 2008 μέχρι το 2012 για πολλές εργασίες του φεστιβάλ, την καθαριότητα, τη φιλοξενία, τη φύλαξη των χώρων και θα μπορούσε με την «εμπειρία» του αυτή να βοηθήσει το ρεπορτάζ για το τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια με τα  ράτζα, τα WC , τη φιλοξενία, τα πατάρια, τα τραπέζια και τις καρέκλες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού για η Λευκάδα (είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι). Προσελκύει πλήθος επισκεπτών και χαρακτηρίζει ολόκληρη την πολιτιστική ζωή του τόπου γεγονός που αποδεικνύεται από το πλήθος των θεατών που γεμίζει κάθε βράδυ το Ανοιχτό Θέατρο.

Όσοι βάλλουν κατά του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ κατακρίνοντας τα οργανωτικά του χτυπούν κάτω από τη ζώνη.

Όσοι «ανησυχούν-φοβούνται» για την δήθεν κακή εικόνα της  Λευκάδας στους ξένους συμμετέχοντες, ας μάθουν ότι οι ξένοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές για το νησί σε όλο τον κόσμο και ότι το γραφείο του Πνευματικού Κέντρου λαμβάνει κάθε χρόνο εκατοντάδες αιτήσεις συμμετοχής τόσο από καινούργια γκρούπ όσο και από παλιά που έχουν λάβει μέρος πολλές φορές στο Φεστιβάλ και επιθυμούν να ξανασυμμετάσχουν. Επίσης το γραφείο του Πνευματικού Κέντρου καταγράφει το ενδιαφέρον των πρακτορείων εσωτερικού τουρισμού για διοργάνωση εκδρομών την περίοδο του Φεστιβάλ στη Λευκάδα.

 Σε μια εποχή όπου όλα γύρω μας καταρρέουν το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας θα συνεχίσει την πορεία του πιστό στους σκοπούς του, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες αυτών που το κατακρίνουν.


Από το Πνευματικό Κέντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου