Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ερευνα σοκ-Δ.ΕΛΛΑΔΑ: Τρομάζει η έξαρση των αυτοκτονιών στην περιφέρεια









Δ.ΕΛΛΑΔΑ: Τρομάζει η έξαρση των αυτοκτονιών στην περιφέρεια-237 απόπειρες και τελεσθείς από το 2009
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οδήγησε στην αύξηση των αυτοκτονιών. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλούν ανησυχία, καθώς σύμφωνα με αυτά το ποσοστό της αύξησης των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι 26,5% το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σχέση με το 2007, όπου ήταν η τελευταία χρονιά πριν το ξεκίνημα της κρίσης.

Συγκεκριμένα, το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 373 αυτοκτονίες (268 άντρες και 65 γυναίκες), το 2009 καταγράφηκαν 391 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες (336 άντρες και 41 γυναίκες) και το 2011 καταγράφηκαν 477 αυτοκτονίες (393 άντρες και 84 γυναίκες).

Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Κλίμακα», εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται.

Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη αυτοκτονιών είναι η Κρήτη, όπου το 2011 καταγράφηκαν 37 αυτοκτονίες, το 2012 49 αυτοκτονίες και το 2013 (μέχρι τις 27 Αυγούστου) 34 αυτοκτονίες.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Κλίμακα» οι περισσότεροι (35%) που καλούν στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) είναι άνεργοι και ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι.

Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι κλήσεις που δεχόταν η γραμμή παρέμβασης αφορούσαν κυρίως θέματα που άπτονται ψυχικής υγείας, πλέον κυριαρχούν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που απευθύνονται στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους. Το 41% που τηλεφωνεί αφορά άτομα που καλούν γιατί ανησυχούν για κάποιον δικό τους άνθρωπο.

Σύμφωνα με μελέτη σε 26 χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο 1970-2007, 1% αύξηση του δείκτη ανεργίας σχετίζεται με 0,79% αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Επιπρόσθετα, μία αύξηση μεγαλύτερη του 3% στο δείκτη ανεργίας επιφέρει αύξηση της τάξης του 4,45 % στις αυτοκτονίες μίας χώρας, με τον αντίκτυπο να είναι ισχυρότερος στις καθαρά παραγωγικές ηλικίες (30-44 ετών) του ανδρικού πληθυσμού.

Δυτική Ελλάδα: Τρομάζει η έξαρση των αυτοκτονιών

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των αυτοκτονιών (τελεσθείσες και απόπειρες) από το 2009 και μετά, δηλαδή από την χρονιά που ξεκίνησε η κρίση. Μόνο στη Δυτική Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 237 απόπειρες και τελεσθείσες αυτοκτονίες από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2012.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον ημέρα που να μην ξεκινά με τη θλιβερή είδηση της αυτοκτονίας τουλάχιστον ενός ανθρώπου στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης.

Ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, απολυμένοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, απλοί εργάτες, συνταξιούχοι αλλά και νέοι άνθρωποι βρίσκονται πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες από αυτούς πολιορκούν με τα τηλέφωνά τους τα γραφεία των τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων εκλιπαρώντας για μια σακούλα με τρόφιμα που θα τους δώσει μια μικρή ανάσα και θα τους βοηθήσει να θρέψουν προσωρινά τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Κάποιοι από αυτούς μεταβαίνουν τις νύχτες κρυφά στους κάδους των απορριμμάτων και αναζητούν κάτι χρήσιμο για την επιβίωσή τους.

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική και δυστυχώς πολλοί από τους συνανθρώπους μας, οι πλέον ευαίσθητοι και κυρίως οι ψυχικά ευάλωτοι, αδυνατούν να ξεπεράσουν τον αναπάντεχο Γολγοθά τους και ακολουθούν την οδό του απονενοημένου διαβήματος, δίνοντας τέλος με τραγικό τρόπο στη ζωή τους.

Τα λεγόμενα της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελικής Τζιόλα είναι συγκλονιστικά. «Τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση, πάνω από 30%, των κρουσμάτων αυτοκτονίας στη Δυτική Ελλάδα που αφορούν κυρίως πολίτες που προέρχονται από τις παραγωγικές τάξεις.

Άνθρωποι νοικοκυραίοι μέχρι χθες, που είδαν ξαφνικά να καταστρέφονται οικονομικά, πιεζόμενοι αφόρητα, έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Το φαινόμενο μας έχει συγκλονίσει όλους...», λέει η κ. Τζιόλα και προσθέτει ότι σε αυτή την τραγική κατάσταση δεν υπάρχει τρόπος αντίδρασης προκειμένου οι ευρισκόμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο πολίτες να σταματήσουν να αυτοκτονούν.

πηγη:http://www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου