Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ ζητά να συμπεριληφθεί και η αναπηρία στο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο











Ηδη πριν από μήνες η ΕΣΑμεΑ είχε απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου, με την συμπερίληψη της Αναπηρίας
, καθώς και να πάρει έμπρακτα θέση η Πολιτεία ενάντια «της στείρωσης - ακόμη και της ευθανασίας - ατόμων με αναπηρία ή με βεβαρημένη κληρονομικότητα», όπως αυτές εκφράζονται από τη Χρυσή Αυγή.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι είναι ιστορικά καταγεγραμμένη η εγκληματική και παράφρονη βία που δέχθηκαν τα άτομα με αναπηρία από τους ναζιστές. Οι απόψεις αυτές που οδήγησαν στα ναζιστικά εγκλήματα αναπαράγονταν με την ίδια μορφή και κάτω από την ίδια λογική και στη χώρα μας, όπως φαίνεται και στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που οδήγησε στις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Παρότι η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, συνεχίζει να διεκδικεί την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου και την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη φασιστική βία, καθώς το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν παρέχει επαρκή κάλυψη και προστασία. Στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισσαβόνας γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας και ηλικίας και είναι άμεση ανάγκη να συμπεριληφθεί σε ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο, ο οποίος να είναι και εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/913/ΔΕΥ που εκδόθηκε κάτω από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο εκτεταμένος ρατσισμός και η ξενοφοβία που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, καθώς και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4074/2012 από τη Βουλή, και στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.

Είναι ιστορικά, κοινωνικά καθώς και πολιτικά αναγκαίο να οχυρώσουμε τη χώρα από λογικές, πρακτικές και συμπεριφορές όμοιες με αυτές του προηγούμενου αιώνα που άνοιξαν το δρόμο στα κρεματόρια του ναζισμού και στο Ολοκαύτωμα.

Η χώρα είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να προστατευτούν όλα τα πρόσωπα και οι ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής- εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας και ηλικίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου