Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Κινηματογράφος στην ARTηρία







ΑRTηρια
10-13 Φεβρουαρίου 2014                  

  IN THIS WORLD   ( κινηματογραφικό αφιέρωμα )
                                           
Δευτέρα  10 /2 : ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  ( Μάικλ Γουιντερμπότομ -2003  / Βρετανία)
Η σπαραχτική κατάσταση των «οικονομικών» προσφύγων μέσα από την ιστορία δύο νεαρών Αφγανών που προσπαθούν να φτάσουν από την πατρίδα τους στο Λονδίνο, σε μια συγκλονιστική, βραβευμένη με τη Χρυσή Αρκτο του Βερολίνου, ταινία.                                                                                                      Χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς, με τα ίδια μάλιστα τα ονόματά τους, και μια ψηφιακή κάμερα στο χέρι ο Γουιντερμπότομ έφτιαξε μια συγκλονιστική ταινία που μοιάζει με ντοκιμαντέρ. Ταινία που καταγράφει με λεπτομέρεια την τραγωδία των δύο πρωταγωνιστών του, από την οποία όμως ούτε στιγμή δεν λείπει η καθαρά ανθρώπινη ματιά:
Τρίτη 11/2 : ΒΡΟΧΗ    ( Mαγίντ  Μαγιντί -2001  / Ιράν)


Βρισκόμαστε στο Ιράν σε μια οικοδομή που χτίζεται στα βόρεια προάστια της Τεχεράνης. Εκτός από τους νόμιμους Ιρανούς εργάτες, εκεί δουλεύουν και πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι πρέπει να εξαφανιστούν όταν έρχονται οι επιθεωρητές. Κάποια στιγμή ένας απ' τους Αφγανούς εργάτες πέφτει κάτω και σπάει το πόδι του και την επόμενη μέρα, ένας συμπατριώτης του φέρνει το «γιο» του τραυματισμένου στην οικοδομή και παρακαλεί το αφεντικό να τον πάρει στη θέση του πατέρα. Ο Λατίφ, που μέχρι τότε δούλευε σαν παιδί για όλες τις δουλειές, αναγκάζεται να δώσει τη θέση του στο μικρό Αφγανό, κι ο ίδιος αρχίζει να δουλεύει σαν κανονικός εργάτης, μια πολύ πιο βαριά δουλειά, γι'αυτό μισεί θανάσιμα τον αντικαταστάτη του.
Τετάρτη   12/2:  ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ( Ζαχαρίας Κουνούκ -2001 / Καναδάς)
Στην κοινότητα Ιγκλουλίκ της καναδικής Αρκτικής, ο Αταναρουάτ διεκδικεί και παντρεύεται τελικά την Ατουάτ -λογοδοσμένη νύφη του Όκι, γιου του αρχηγού Σαουρί. Μετά από καιρό, ο Όκι σκοτώνει τον αδελφό τού Αταναρουάτ και επιδιώκει να σκοτώσει και τον ίδιο. Βασισμένη σε ένα αρχαίο μύθο των Εσκιμώων της Αρκτικής, η ταινία αναπαριστά με ντοκιμαντερίστικη ακρίβεια έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής στην παγωμένη φύση. Χρυσή κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών και πληθώρα διεθνών διακρίσεων.


    Πέμπτη 13/2: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ    ( Γιεσίμ Ουστάογλου -1999/Tουρκία)
Ο Μεχμέτ, ένας νεαρός Τούρκος έχει πρόσφατα φύγει από το χωριό  Τίρε,  για αναζήτηση εργασίας Κωνσταντινούπολη. Μετά από μία σειρά γεγονότων, θεωρείται κούρδος, φυλακίζεται και βασανίζεται. Εβδομάδες αργότερα, καταλήγει απόκληρος και στιγματισμένος ως Κούρδος, χάνει το διαμέρισμα του, την δουλειά του και στην συνέχεια και την κοπέλα του. Όταν ένας Κούρδος φίλος του σκοτώνεται σε μία διαδήλωση, ο Μεχμέτ αναλαμβάνει να επιστρέψει το πτώμα του στο χωριό καταγωγής του, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.


                                                                                                      


                                                                                                              είσοδος ελεύθερη
                                                                                        ώρα έναρξης προβολών : 20.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου