Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ένταση και διαπληκτισμοί στην Αγροτική Αγορά Πρέβεζας - Πέταξε όλα τα προϊόντα στον δρόμο







Ένταση και διαπληκτισμοί, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να πετάξουν τους πάγκους τους, επικράτησαν σήμερα στην Αγροτική Αγορά της Πρέβεζας μετά την εμφάνιση της αστυνομίας και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εμπορίου.

Οι έλεγχοι προχώρησαν ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, αφού η αγορά πλέον δεν διέπεται από κανέναν κανονισμό λειτουργίας.

Το κλιμάκιο που έφτασε νωρίς το πρωί στην αγορά ζήτησε να ελέγξει την σχετική άδεια από τον πρώτο παραγωγό στην είσοδο της, ενώ του έκανε γνωστό ότι είναι παράνομος τη στιγμή που δεν διαθέτει άδεια κατάληψης χώρου.

Την ίδια ώρα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μάζεψαν τους πάγκους τους και έφυγαν, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στο pamepreveza.gr, ενώ δεκάδες παραγωγοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Αγοράς και διαμαρτύρονταν.

Μάλιστα ένας από αυτούς αναποδογύρισε όλο τον πάγκο του ρίχνοντας δεκάδες προϊόντα στο δρόμο. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια πολιτών που είχαν πάει να ψωνίσουν.

Μάλιστα οι παραγωγοί έλεγαν ότι εάν είναι παράνομος ένας είναι όλοι και αν κινηθούν οι διαδικασίες του αυτοφώρου θα πρέπει να τους συλλάβουν όλους.

Υπήρξαν πολλές καταγγελίες, για εμπόρους που φθάνουν και από άλλα μέρη της Ελλάδας, πουλώντας προϊόντα που δεν παράγονται στην Πρέβεζα, τη στιγμή που η αγορά αφορά μόνο ντόπιους παραγωγούς και προϊόντα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πουλούν χωρίς να έχουν καν άδεια.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες γίνονται αποδέκτες καταγγελιών καταναλωτών, που αφορούν στην κακή ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται, στην απουσία αποδείξεων αλλά ακόμη και στην υγιεινή του χώρου.

Ο Δήμος Πρέβεζας, με μία περίεργη εμμονή, αρνήθηκε προ λίγων μηνών να υιοθετήσει μία από τις δύο προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας, που διασφάλιζαν τη λειτουργία της αγοράς με νόμιμο τρόπο.

Με την απόφαση που έλαβε, ουσιαστικά διάλεξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου κι από τη στιγμή που αυτή ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν ασχολήθηκε ξανά με το θέμα.

Όλο αυτό το διάστημα ανέμενε την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα αφορούσε και στη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς.

Και τώρα που το νομοσχέδιο είναι γεγονός, διαπιστώνεται ότι για τη λειτουργία τους απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άμεση λύση και για νόμιμη λειτουργία της αγροτικής αγοράς Πρέβεζας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται ξεκρέμαστοι.

Από την άλλη, η απουσία σαφούς νομοθετικού πλαισίου, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγροτική αγορά της Πρέβεζας, καθώς κανένας και με τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει την συμμετοχή παραγωγών ντόπιων προϊόντων.

Καταπέλτης ήταν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός ο οποίος μιλώντας στο pamepreveza.gr, τόνισε ότι "καλώς έπραξαν οι Υπηρεσίες και η Αστυνομία καθώς κάποιοι δεν θέλουν τη λειτουργία της αγοράς με όρους και κανόνες. Χρειάζεται έλεγχος και τάξη και οφείλουμε να είμαστε απολύτως σωστοί, εμείς που πρώτοι ξεκινήσαμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα πρέπει να μπουν επιτέλους κανόνες. Και οι τοπικοί φορείς ας αναλάβουν τις ευθύνες τους..."

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολιτικοί παράγοντες του Δήμου Πρέβεζας, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σπρώχνουν ακόμη και τώρα τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στην αγορά, υποσχόμενοι δωρεάν νομική κάλυψη, στην περίπτωση που προκύψουν ζητήματα με τους ελέγχους των υπηρεσιών και της αστυνομίας.

Πρόκειται για ένα μικροπολιτικό παιχνίδι, με τεράστιες όμως συνέπειες, που πλήττει τη λειτουργία της αγοράς και το εγχείρημα που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες και μεγάλες προοπτικές.

http://www.thebest.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου