Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ







ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Στις τράπεζες για να μη «σκάσει» το δάνειο θα πηγαίνει ό,τι ποσό περισσεύει από τη διαφορά εισοδήματος και εξόδων διαβίωσης. Η διάρκεια πληρωμής θα επιμηκύνεται και το νοικοκυριό θα διευκολύνεται στην εξυπηρέτησή του. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για την άρση εμποδίων, προκειμένου να διακανονιστούν και τα δάνεια των επιχειρήσεων.

    Ούτε φέτος θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου 55% οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2013 απέκτησαν και εισοδήματα από ενοίκια ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόνο στην περίπτωση που η προκαταβολή φόρου 55% είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ποσό των φόρων που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς η τις συντάξεις θα προκύψει επιβάρυνση.

    Βόμβα στην ήδη κλονισμένη οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αποτελεί η γνωμοδότηση δυο κορυφαίων νομικών γύρω από την αντισυνταγματικότητα της διατήρησης υψηλών ασφαλιστικών κατηγοριών και ασφαλίστρων από το ταμείο, όπως και τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων ασφαλισμένων δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις εισφορές του κλάδου σύνταξης προς το Ταμείο.

    Σε μεγάλη αναταραχή βρίσκεται η αγορά, μετά τον αιφνιδιασμό που δέχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με τις αλλαγές που προτείνει στο καθεστώς προστασίας των εμπορικών μισθώσεων. Οι μικρομεσαίοι αντιδρούν στην πρόβλεψη για τριετή διάρκεια επαγγελματικών μισθώσεων, δεν λαμβάνει καν υπόψη τα 5 χρόνια που δικαιολογεί η εφορία για την απόσβεση μιας επένδυσης και προβλέπουν ότι γίνεται ορατός ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής αποχής επενδύσεων. 

    Γλιτώνουν μέχρι νεωτέρας τις κατασχέσεις επί της ακίνητης περιουσίας τους όσοι χρωστούν μέχρι 30.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση των οφειλών τους. Τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για αυτή την κατηγορία των οφειλετών δεν είναι όμως διόλου ασήμαντα και ήδη το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχωρά σε κατάσχεση είτε των τραπεζικών τους καταθέσεων, αν υπάρχουν βέβαια, είτε στην αναγκαστική είσπραξη των οφειλόμενων ποσών εις χείρας τρίτων.

     «Κλείνουν», στο εξής, τα «παράθυρα» αποφυγής της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, για όλους τους νέους, για πρώτη φορά από την 1/1/1993, αυτοαπασχολούμενους και παράλληλα ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, καθώς και για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δραστηριοποιηθούν ή «μεταφέρουν» την έδρα τους σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων (για να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ).
    Σε 11 περιφέρειες της χώρας 4.800 γυναίκες θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα κατάρτισης και επιμόρφωσης με τον διακριτικό τίτλο «Ένωση για την απασχολούμενη γυναίκα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου