Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Φωτιά







 Παραλίγο να συμβεί το κακό…


Παραλίγο να συμβεί το κακό, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Γιαννέϊκα, λίγο πιο κάτω από τον Αη Γιώργη, στον ορεινό οικισμό Κολυβάτα Λευκάδας.

Κάποιος καθάριζε το χωράφι του και έκαιγε τα κάθαρα, συνηθισμένο φαινόμενο σε όλο το νησί της Λευκάδας την εποχή αυτή. Άρπαξαν κάποια κομμένα ξερά κυπαρίσσια και η φωτιά παραλίγο να πάρει διαστάσεις. Αν περνούσε το δρόμο και μεταδιδόταν το καταδασωμένο Μπ(ου)κόνι, ζήτω που καήκαμε, άντε να την σταματήσεις…

Οι ιδιοκτήτες του χωραφιού, παλιότερα ήταν αμπέλι, το θυμόμαστε, ειδοποίησαν μπροστά στον κίνδυνο της επέκτασης της φωτιάς την Πυροσβεστική. Στο σημείο αυτό κατέφθασαν, μετά από κάμποση ώρα ομολογουμένως, δύο πυροσβεστικά οχήματα από την πόλη της Λευκάδας. Τώρα δεν χρονομετρήσαμε κιόλας, αλλά θα πρέπει να χρειάστηκαν μισή ώρα και κάτι μέχρι να φτάσουν. Αναρωτιόμαστε τώρα, με την ευκαιρία αυτή, τι θα γινόταν αν είχε πάρει φωτιά κάποιο σπίτι. Δεν ξέρουμε, αλλά μπαίνει αυτόματα το ερώτημα μήπως θα μπορούσε να υπάρχει, ενόψει μάλιστα και του καλοκαιριού, κάποιος άλλος σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση η φωτιά είχε καταλαγιάσει, χωρίς να πάρει διαστάσεις, όταν έφτασαν τα πυροσβεστικά οχήματα στο χώρο και οι πυροσβέστες περιορίστηκαν να καταβρέξουν με τις μάνικες τα αποκαΐδια.

Να σημειώσουμε πάλι με την ευκαιρία αυτή τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, ιδιαίτερα με το κάψιμο των καθάρων χωρίς την λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων, που προβλέπεται μέχρι τέλος Απρίλη, γιατί μετά αρχίζει η αντιπυρική περίοδος. Είναι γεγονός, και το ζούμε εξάλλου, ότι οι τέσσερις εποχές του χρόνου που ξέραμε κάποτε δεν υφίστανται πλέον, έχουν μειωθεί μάλλον κατά δύο. Από το χειμώνα περνάμε τάχιστα στο καλοκαίρι. Το ζήσαμε και εμείς οι ίδιοι που περπατήσαμε λίγο χθες. Η θερμοκρασία έχει ανέβει, Ιούνη παρά Μάρτη μας θύμιζε ο καιρός…

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και απ΄’ αυτές, ίσως οι πιο πολλές, από αμέλεια. Μεταξύ δε αυτών συγκαταλέγεται σε περίοπτη θέση το καθάρισμα των χωραφιών και το κάψιμο των λεγόμενων καθάρων. Οπότε καλό είναι να παίρνονται κάθε φορά τα κατάλληλα μέτρα.

πηγη: http://www.kolivas.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου