Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ



ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ


Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας:  αναγκαιότητα,  οφέλη και ζημίες
Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο;




 Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας, ειδικά από το 2000 άρχισε να γιγαντώνεται σε όλους τους τομείς. Τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας, αλλάζει ριζικά τους όρους λειτουργίας της οικονομίας, του κράτους, ισοπεδώνει την προοπτική βελτίωσης της ζωής του λαού. Το εκτεταμένο αυτό πρόγραμμα, άλλοτε βαφτίστηκε «μετοχοποίηση», άλλοτε «αποκρατικοποίηση» κι άλλοτε «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.
Το ίδιο ταξικό χρέος που τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική φροντίδα, εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο αυτό ταξικό χρέος τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό και από τη δημόσια περιουσία του.
Ξεπουλάνε τη ΔΕΗ, από δίκτυα μέχρι φράγματα, ξεπουλάνε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρόμους, ξεπουλάνε  το νερό, το φυσικό αέριο και τους αυτοκινητόδρομους, μέχρις  τουριστικά ακίνητα, ξεπουλάνε από παραλίες μέχρι νησάκια, ξεπουλάνε τη γη, τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα!
Η συγκυβέρνηση, σαν κατακτητής αρπάζει δημοτική-λαϊκή περιουσία (31,35 στρ. δημοτική περιουσία στα Βαρδάνια και 558,6 στρέμματα των παλαιών αλυκών Λευκάδας, και δυο οικόπεδα στην Βασιλική 9 στρέμματα), και την παραδίδει βορά στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό και στην αναψυχή.


Είχε προηγηθεί το ξεπούλημα της ΜΑΡΙΝΑΣ με την μορφή των ΣΔΙΤ πριν ακόμα ψηφιστεί ο σχετικός Νόμος.
Τώρα ωρίμασε το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης. Για να μην αργήσει ο επενδυτής να πλουτίσει, ένα μεγάλο κομμάτι του ιχθυοτροφείου θα του δοθεί για να κατασκευάσει ΜΑΡΙΝΑ  ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΚΑΦΩΝ.  Συντονισμένα (καθαρά κρατικό έργο) θα ανοίξει και ο δίαυλος.
Έτσι λοιπόν οι Λευκαδίτες, αλλά και οι Ξηρομερίτες, θα αρχίσουν  να πληρώνουν τα πήγαινε-έλα. Όσο για τους τουρίστες τα «χαμηλού κόστους διόδια που όχι μόνον δεν θα αποτελέσουν αντικίνητρο στην διέλευση, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιλογή της Λευκάδας ως Τουριστικό προορισμό πρώτης επιλογής»!!!!    (ΝΕ ΠΑΣΟΚ).
Έτσι απλά οι ντόπιοι φωστήρες-σωτήρες, μας λένε ότι η ανάπτυξη θα έρθει όταν θα βάλουν και σε μας διόδια. Η απρόσκοπτη μετακίνηση εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων και από τις δυο πλευρές του  «αυλακιού» ήταν που εμπόδιζε την ανάπτυξη….. δεν έδιναν κίνητρο για περισσότερους τουρίστες.


Μας λένε ότι το θέμα της υποθαλάσσιας είναι λυμένο από παλιά. Ρωτάμε από ποιους και για ποιους;
Ποιοι θέλησαν σχεδίασαν και δρομολόγησαν ένα έργο με σύμβαση παραχώρησης που θα πληρώνει ο λαός για να θησαυρίζουν οι «εθνικοί μας εργολάβοι» και μαζί μ’ αυτούς κάποιοι από το ντόπιο πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο.       
Είναι οι ίδιοι που από διάφορες θέσεις και ιδιότητες μετά την μεταπολίτευση, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση αύξησαν τις περιουσίες τους, δρομολόγησαν τις ιδιωτικοποιήσεις με το ξεπούλημα λαϊκής  περιουσίας  και κατέστρεψαν το μοναδικό περιβάλλον ( προστατευμένο κατά τα άλλα) και τα παραγωγικά ιχθυοτροφεία.
Γ’ αυτό τα διόδια δεν είναι το μόνο πρόβλημα του συγκεκριμένου έργου.
Το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο της λαϊκής περιουσίας  έτσι ή αλλιώς είναι  έγκλημα. 
Η παραχώρηση δημόσιας γης για 40 και πάνω χρόνια όπως έγινε και με την ΜΑΡΙΝΑ είναι έγκλημα. 
Η καταστροφή του ιχθυοτροφείου-υδροβιότοπου είναι έγκλημα.   


Το μόνο τους επιχείρημα είναι ότι θα αναπτυχθεί ο τουρισμός και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ποιόν κοροϊδεύουν; Μετά την είσοδο μας στην ΕΕ μόνο ο τουρισμός αναπτύσσεται… Όλα τ’ άλλα καταστράφηκαν (κυρίως ο πρωτογενής τομέας). Ο τουρισμός έχει ανάγκη έργων υποδομής που με όλα τα «πακέτα» της ΕΕ τόσα χρόνια δεν υλοποίησαν. Λύθηκαν τα προβλήματα ύδρευσης αποχέτευσης; Υπάρχει η απαραίτητη υποδομή στις παραλίες; Πόσοι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν σωστά προστατεύοντας το περιβάλλον;
Τέλος εξ’ ίσου κρίσιμο, ποια ποιότητα υπηρεσιών μπορεί να παρέχουν εργαζόμενοι  12ωρης και 14ωρης απασχόλησης, για ένα κομμάτι ψωμί και που για πάνω από το 50% είναι ανασφάλιστοι;


Αυτοί που υπερασπίστηκαν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής (ψηφίζοντας ναι σε όλα τα μνημόνια για να σώσουν τη χώρα!!), αυτοί που καμάρωναν για την ανατροπή του «ασφαλιστικού των  δημοσίων υπαλλήλων» και την κλοπή της 13ης και 14ης σύνταξης  από τους συνταξιούχους, αυτοί που με θέρμη αγωνίστηκαν για την «απελευθέρωση των οδικών μεταφορών», αυτοί τάζουν θέσεις εργασίας ακόμα και στα διόδια, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις και ψήφους.


Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, της ασυδοσίας, της διαφθοράς του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, είναι η πολιτική που έφθασε τη χώρα ως εδώ.
Με την ίδια πολιτική οι ίδιοι που μας οδήγησαν στην καταστροφή θέλουν να μας σώσουν!!


Εργαζόμενοι Λευκαδίτες και Ξηρομερίτες
Μόνο ο λαός μπορεί να αποτρέψει το ξεπούλημα της περιουσίας του και να αποτρέψει το παραπέρα χαράτσωμα και με την επιβολή διοδίων.
Απαιτείται συλλογικός και συντονισμένος αγώνας κατά αυτού του σχεδιασμού της συγκυβέρνησης της Αθήνας και των ντόπιων εκπροσώπων της.
Να μην μείνουμε απαθείς και άπραγοι.
Να μην τους πιστεύουμε, μας υβρίζουν όταν μας λένε ότι  με τα διόδια  και το ξεπούλημα έρχεται η ανάπτυξη.
Μια ανάπτυξη με τσακισμένη τη ζωή μας και τα δικαιώματα μας.


Πάντα επίκαιροι και διαχρονικοί οι στίχοι του  Μπρέχτ:
«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάνε θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν…».


Λευκάδα 6-3-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου