Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Mε πόσο μελανά χρώματα μπορεί κάποιος να περιγράψει την κατάσταση στην υγεία πλέον;

Άρθρο τις Μαρίας Σούμπαση
Mε πόσο μελανά χρώματα μπορεί κάποιος να περιγράψει την κατάσταση στην υγεία πλέον;
 Τα νοσοκομεία καταρρέουν η υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα αυτά από μεταρρυθμίσεις που χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, βασίζονται στα διατάγματα της τρόικα. Το κόστος οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης της  φαρμακευτικής δαπάνης (  το 53% των πολιτών δηλώνουν ότι το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι μεγάλο (45%) ή δυσβάσταχτο (8%), της επιβάρυνσης τους από  εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο και οι οποίες πληρώνονται στο σύνολο τους ιδιωτικά σε εξωτερικούς ιατρούς και από τα  5ευρω για εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Ο Έλληνας θα αρχίσει να ξεπουλάει την περιουσία του είτε για να πληρώσει τα απανωτά χαράτσια , είτε για να βρεί την υγεία του. Η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης του Ε.Σ.Υ. και το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση σε βαθμό που να καθίσταται πλέον προβληματική η ίδια η λειτουργία του.
Τα εξωτερικά ιατρεία καλύπτουν τις ανάγκες των προσερχομένων με αυτοθυσία καθώς το κλείσιμο Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ έχει αυξήσει την προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία. Οι κενές οργανικές θέσεις όμως δεν καλύπτονται τόσο σε ιατρικό όσο σε παραϊατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία -όπως της Λευκάδας- να οδηγούνται σε μαρασμό. Το πρόβλημα επιλύεται με αλλαγή πολιτικής που προϋποθέτει πολιτική βούληση ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεν είναι πολιτική η μετατροπή των εφημεριών σε ετοιμότητας που οδηγεί σε επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης με ενεργό εφημερία με ειδικευόμενους γεγονός που εκθέτει τους ίδιους τους ειδικευόμενους σε κίνδυνο λόγω αυξημένης πιθανότητας ιατρικών λαθών σε αυξημένης βαρύτητας περιστατικά.
Οι βαθμοί αξιολόγησης ικανότητας στο ΕΣΥ των νοσηλευτών βάση του  4250/2014 και η σχετική εγκύκλιος  που εκδόθηκε για την «αξιολόγηση», εκ προοιμίου κάνει δεκτό  ότι το 15 % των νοσηλευτών είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ , το 60% ΜΕΤΡΙΟΙ, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι» .Την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν από έλλειψη προσωπικού εφευρίσκονται πατέντες για την περαιτέρω υποστελέχωσή τους . Την ίδια στιγμή που η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας με  3,3 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 8,8 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους!

Μαρία Σούμπαση
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με το συνδυασμό ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Σύμβουλος Πολιτικής Υγείας Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου