Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Λίλα Πολίτη. Μια νέα υποψήφια ευρωβουλευτής, πέρα από στερεότυπα






 Σε μια εποχή που η πολιτική στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαπλοκή και την διαφθορά, το να βλέπεις νέους ανθρώπους να θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, γιατί θέλουν και γιατί πιστεύουν πως έχουν να προσφέρουν, περισσότερο τολμηρό θα χαρακτηριζόταν.

Σε μια εποχή που το υπάρχον πολιτικό σύστημα δείχνει βαθιά σημεία αποσύνθεσης, με την θεωρία των δύο άκρων να προσπαθεί να καλύψει την παρακμή της επικρατούσας πολιτικής παραδοσιακής ελίτ, οι επερχόμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για κάποιους υποψηφίους αποτελούν μια ευκαιρία για δράση, αλλά και μια προσπάθεια για αλλαγή. Για αρκετούς, η αρένα της πολιτικής μοιάζει ένα στοίχημα που ξεφεύγει από την λογική της “κριτικής του καναπέ” και περνά σε ένα άλλο στάδιο, αυτό της ενεργούς πολιτικής εμπλοκής.

Η Λίλα Πολίτη, μια νεαρή υποψήφια ευρωβουλευτής, με το κόμμα του Γιώργου Χατζημαρκάκη “Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες” ανήκει στην κατηγορία αυτών που την πολιτική δεν την θεωρούν ως πεδίο δράσης για λίγους, ιδίως όταν “οι επαγγελματίες πολιτικοί” έφεραν την χώρα στο σημείο που είναι σήμερα. Είναι ένας νέος άνθρωπος, που εργάζεται -θεωρώντας τον εαυτό της τυχερό-, ζει την κρίση, ζει μέσα στην κοινωνία, χωρίς το “προστατευτικό γυαλί” όσων σήμερα βρίσκονται μέσα στο κοινοβούλιο και τους συν αυτοίς. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική γιατί πιστεύει πως μπορεί να προσφέρει και γιατί η λογική του εφησυχασμού και της βόλεψης δεν την αντιπροσωπεύει.

Ο στόχος είναι μια θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Έχοντας δουλέψει επί σειρά ετών στον πολύπαθο χώρο της υγείας, έχει ζήσει εκ των έσω τα προβλήματα και θέλει να ασχοληθεί με αυτά.

Η κα Πολίτη με καταγωγή από την Λευκάδα, ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως marketing manager στο νοσοκομείο Metropolitan, με προηγούμενη θητεία στον Όμιλο Υγεία. Με επίσης σπουδές στην Νομική και στην διδακτική ιταλικών έχει διατελέσει μεταφράστρια στο National Geographic, ενώ παράλληλα σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της τμήμα Ευρωπαϊκών σπουδών του ΕΑΠ. Φύση και θέσει δραστήριος χαρακτήρας, συμμετέχει σε εθελοντικές δράσης με κύρια την στήριξη των οικονομικά αδύναμων και σε εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Συναντηθήκαμε στον ΙΑΝΟ, σε μια πολιτική εκδήλωση, όπου μεταξύ άλλων θα συμμετείχε και ο πρόεδρος του κόμματος των "Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών" Γ. Χατζημαρκάκης. Η πρώτη μου ερώτηση-απορία ήταν “γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική”, και κατέληξα πως το συμπέρασμα της απάντησής της ήταν πάλι ερώτηση: “γιατί όχι;”. Περπατήσαμε στους δρόμους του κέντρου, σχολιάζοντας την σημερινή πραγματικότητα, αναλύοντάς μου τις σκέψεις της και τις επιδιώξεις -ίσως και φιλοδοξίες- που σχετίζονται με το στοίχημα των ευρωεκλογών. Πιστεύει ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να συνδράμουν, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία, άνθρωποι που ζουν την σκληρή κατάσταση της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, που βιώνουν το υπερβολικό άγχος του διπλανού τους για το αύριο, που βλέπουν με τα ίδια μάτια την αγωνία που κυριεύει την πλειοψηφία των ανθρώπων, που αποτελούν μέρος από το ίδιο κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται καθημερινά και επιζητά να δει φως στον ορίζοντα...

Μου είπε γιατί επέλεξε να ταχθεί με το κόμμα του Γιώργου Χατζημαρκάκη, με ποιον τομέα θέλει να ασχοληθεί, στην περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής, αλλά και για τον “αποκλεισμό” που δέχονται οι “Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες” από τα αθηναϊκά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου