Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Σχολιασμός περί Νομοσχεδίου που αφορά τις αξιολογήσεις προσωπικού Νοσοκομείων

 άρθρο τις Mαρίας Σούμπαση
Σχολιασμός περί Νομοσχεδίου που αφορά τις αξιολογήσεις προσωπικού Νοσοκομείων

Το νοσοκομείο όπως είναι γνωστό δεν έχει Σωματείο εργαζομένων , όμως οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν ενάντια στο νόμο 4250/14 για την «αξιολόγηση» που και αντεργατικός αλλά και ρατσιστικός είναι, καθώς διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε ικανούς και μη, εκ προοιμίου, με σκοπό να σύρει σε μελλοντικές απολύσεις. Σκοπός αυτής της πολιτικής είναι να συρρικνωθεί το Δημόσιο και να παραμείνει ένας στενός δημόσιος τομέας που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λογική του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.
 Οι εργαζόμενοι φοβισμένοι και υποτακτικοί στον κάθε επόμενο αξιολογητή με μισθούς πείνας πρέπει να γίνουν έρμαια μιας πολιτικής που εκ προοιμίου θα χαρακτηρίζει ρατσιστικά τους εργαζόμενους σε ικανούς, ανεπαρκείς και μέτριους. Η δεξαμενή θα γεμίζει κάθε έτος από το ποσοστό των ανεπαρκών 15% υπαλλήλων που γίνουν βορά για διαθεσιμότητα –κινητικότητα –απόλυση. Οι αξιολογήσεις του 2014 και εντεύθεν θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα αρθρο 30 παργ 5 νόμου 4250/14 . Από το 2015 θα επιβληθεί ο ατομικός μισθός που θα καθορίζεται από τις αξιολογήσεις των προηγούμενων ετών. Ο μισθός που θα παίρνει ο κάθε εργαζόμενος θα εξαρτάται και από την ετήσια αξιολόγησή του, άρα και την ετήσια βαθμολογία του μέσω της αξιολόγησης των ποσοστώσεων. Προφανώς οι άριστοι θα παίρνουν επίδομα παραγωγικότητας από αυτό που θα κόβεται από τους ανεπαρκείς υπαλλήλους. Το σενάριο προβλέπει χτύπημα της αλληλεγγύης μεταξύ των υπαλλήλων, γλείψιμο , υποχωρητικότητα και υποτακτικότητα, τράβηγμα στο χαλάκι κάτω από τα πόδια μεταξύ συναδέλφων, εργασιακή εξουθένωση στα ύψη. Το όλο σκεπτικό αν και ταιριάζει απόλυτα στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζει πολλά τεχνικά κενά που στην ουσία το ακυρώνουν σε σχέση με την αποτελεσματικότητα που θέλει να επιβάλλει και την ανταγωνιστικότητα που θέλει επίσης να προβάλλει.
Οι εργαζόμενοι που αγωνιούμε για μέλλον της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούμε παρά αντισταθούμε μπροστά στο Νομοσχέδιο Δούρειο Ίππο ενάντια στην Δημόσια Υγεία και των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων και λειτουργών ενός δημόσιου νοσοκομείου.
 Η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων είναι το ένα κρατούμενο , το άλλο έχει να κάνει με την μελλοντική διαχείριση των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που πιθανά να σημαίνει και συρρίκνωση των ίδιων των υπηρεσιών του. Ήδη σήμερα τα νοσοκομεία υπολειτουργούν από έλλειψη γιατρών , νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων και από όλο αυτό θα προκύψει μία νέα συρρίκνωση υπηρεσιών γιατί ένα σημαντικό μέρος υπαλλήλων θα βγει ανεπαρκές. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι : Ο οικονομικός στραγγαλισμός , η σημερινή αποστελέχωση και οι μηδενικές προσλήψεις μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετές;
Αξιολογητές και αξιολογούμενοι πρέπει να απέχουν από την διαδικασία και να συμμετέχουν ενεργά στην ακύρωση του νόμου στην πράξη αλλά και με ότι όπλα έχουν στα χέρια τους.

Μαρία Σούμπαση Σύμβουλος σε Θέματα Υγείας/
 Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου