Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Θ.ΣΟΛΔΑΤΟΣ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ




Σε συνεργασία με τον προηγούμενο  δήμαρχο Λευκάδας Βασίλη Φέτση, επιχειρήθηκε κατά την πρώτη μου βουλευτική θητεία, η οριστική αντιμετώπιση του  ζητήματος των σκουπιδιών, με την κατασκευή Μονάδας Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας, σε έκταση του Δήμου στο χώρο των παλιών αλυκών.

Η μελέτη ανατέθηκε στον κ. Χρήστο Τσιλιγιάννη και ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στο τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το 2009.

Ακολούθησε συνεργασία μου, μαζί με το Βασίλη Φέτση, με τον τότε πρόεδρο της Διυπουργικής  Επιτροπής για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Υφυπουργό Θανάση Νάκο, ο οποίος συμφώνησε στην αναγκαιότητα του έργου και το καλοκαίρι του 2009 μας ανακοίνωσε τη χρηματοδότησή του, κατά ένα μέρος από τα υπόλοιπα του ΕΠΠΕΡ του Γ΄ Κ.Π.Σ. και κατά το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαιτουμένων εγκρίσεων.

Με τη διακυβέρνηση που ακολούθησε το 2009 και μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, υλοποιήθηκε μεγάλο μέρος των απαιτούμενων εγκρίσεων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει το θέμα της χρηματοδότησης.

Μετά την επανεκλογή μου, ο δήμαρχος Κώστας Αραβανής, ζήτησε τη συνδρομή μου στην εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης, εκτιμώντας ο ίδιος, από την επικοινωνία που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υ.Π.Ε.Κ.Α., ότι το τοπίο δεν ήταν ξεκάθαρο.

Σε σύσκεψη που προκάλεσα  προσφάτως και στην οποία εκτός  εμού συμμετείχαν, ο αναπληρωτής  υπουργός Υ.Π.Ε.Κ.Α., κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής με τους αντιδήμαρχους κ. Καρτάνο και κ. Σούνδια, ο κ. Τσιλιγιάννης, καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες, αναπτύχθηκε το θέμα αναλυτικά και ζητήθηκε η εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου.

Κατά τη σύσκεψη ο κ. Καλαφάτης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του έργου και παρά το γεγονός ότι όπως μας πληροφόρησε δεν υπήρχαν ταμειακά υπόλοιπα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, για αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ και Επεξεργασία Αποβλήτων, δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Λευκάδας.

Όπως μας πληροφόρησε, το ταμειακό υπόλοιπο του προγράμματος, για αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ και Επεξεργασία Αποβλήτων, ήταν μόνο 10.000.000 ευρώ για όλη την Ελλάδα, τα οποία με επικείμενη αναδιάρθρωση θα γίνουν 70.000.000., αλλά με πολλές υποχρεώσεις ανοικτές σε όλη την Ελλάδα.

Μετά από νέες επικοινωνίες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο και νέα σύσκεψη στο Υ.Π.Ε.Κ.Α., μου διαμηνύθηκε ότι το ποσό που θα διατεθεί για τη Λευκάδα, θα είναι υψηλότερο αυτού που αναφέρθηκε τελευταία στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και αναζήτηση πρόσθετων πόρων, από υπόλοιπα που προκύπτουν λόγω εκπτώσεων σε άλλους νομούς.

Θα καλύψει δε από το σχεδιασμό του έργου, το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπομένων εγκαταστάσεων, που διασφαλίζουν τη σύννομη περιβαλλοντική και υγειονολογική λειτουργία του, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βιοαερίου μέσω χωνευτήρων και ενέργειας, η οποία μπορεί να προστεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο ως ανταποδοτικό έργο.


Με εκτίμηση

Θοδωρής Σολδάτος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου