Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΒΟΥΛΟΥ κ. Γ. ΜΑΡΓΙΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ Container ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΠΑΙΝΑ

Ένα έργο που ολοκλήρωσε η δημοτική αρχή είναι και η μεταφορά-τοποθέτηση
των 6 οικίσκων (CONTAINER) από τις λαϊκές πολυκατοικίες σε κοντινό οικόπεδο στην Απόλπαινα. Μάλιστα πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του οικισμού παρουσία σύσσωμης της συμπολίτευσης.

Για το θέμα αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι αναφέρουν το όνομά μου με έμμεσο ή άμεσο τρόπο και όχι με κολακευτικά σχόλια για το πρόσωπό μου με αφορμή ερώτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο. Ενδεικτικά αναφέρω: «Εγώ θέλω να επισημάνω ότι η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και της αντιπολίτευσης ήταν συμμέτοχη σε αυτή την προσπάθεια του δήμου. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να εξηγήσω πως δημοτικός σύμβουλος χωρίς να ρωτήσει, χωρίς να ασχοληθεί καν, κάνει αυτή την κριτική. Είναι πιθανόν να βιώνουμε ένα νέο τρόπο αντιπολίτευσης που σε μένα είναι άγνωστος διότι και όταν ήμουνα στην αντιπολίτευση δεν χρησιμοποιούσα τέτοιους τρόπους». (απόσπασμα από συνέντευξη αρμόδιας αντιδημάρχου).

Σίγουρα λοιπόν πρόκειται για ένα έργο με κοινωνική ευαισθησία που μπορεί να βοηθήσει έξι οικογένειες σε δύσκολους καιρούς μάλιστα να αποκτήσουν στέγη έστω και σε συνθήκες επιβίωσης σε container. Αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω, άλλωστε ποτέ δεν το αμφισβήτησα (ψήφισα θετικά σε αποφάσεις για το συγκεκριμένο έργο). Παρόλα αυτά όμως προέκυψαν κάποια ερωτήματα που υπεύθυνα από την πλευρά της αντιπολίτευσης έθεσα στο δημοτικό συμβούλιο στις 17/10/12, μελετώντας τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο έργο (όπως τροποποιήσεις ΣΑΤΑ κ.α.), ένα έργο που υλοποιήθηκε κυρίως με δυο απευθείας αναθέσεις η καθεμία από 24.600 με ΦΠΑ με τίτλους:

    «Εργασίες εξυγίανσης και οριοθέτησης χώρων μεταφοράς οικίσκων στην Απόλπαινα» (4/9/12). Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 5 μέρες σύμφωνα με το έγγραφο.
    «Εργασίες μεταφοράς CONTAINER και διαμόρφωσης χώρου υποδοχής»(24/9/12).

Τα ερωτήματα αφορούσαν τα εξής:

    Το συνολικό κόστος του έργου, αφού αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο.
    Αν θεωρείται κατάτμηση έργου η όλη διαδικασία. Γιατί δηλαδή δεν ακολούθησε η δημοτική αρχή διαδικασίες διαγωνισμού-δημοπρασίας προσδοκώντας και τυχόν έκπτωση παρά προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις στο μέγιστο ύψος μάλιστα της απευθείας ανάθεσης κάθε φορά και αναθέτοντας επιπλέον τις εργασίες στον ίδιο εργολάβο.

Η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε τα εύλογα ερωτήματά μου και θεώρησε μάλιστα τις ερωτήσεις μου ανήθικες δεχόμενος ταυτόχρονα έντονη φραστική επίθεση.

Θέλω λοιπόν να προσθέσω τα παρακάτω προς ενημέρωση των δημοτών μιας και η απάντηση εν μέρει ήρθε αργότερα από τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την αρμόδιο αντιδήμαρχο το έργο κόστισε σχεδόν 60.000€ μαζί με το ΦΠΑ (σε συνέντευξή της σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο) δηλαδή μιας και αναφερόμαστε συχνά στη δραχμή το τελευταίο διάστημα 20 εκατομμύρια δραχμές.

Θα μείνω μόνο σε δύο σημεία των απευθείας αναθέσεων: η πρώτη ανάθεση αναφέρει: «Κατασκευή δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης τιμή κατ’ αποκοπή 2.500€-χωρίς ΦΠΑ».

Η δεύτερη επανέρχεται: «Εργασίες σύνδεσης των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης. Τιμή κατ’ αποκοπή 1.400€-χωρίς ΦΠΑ».

Αναφέρει η δεύτερη επίσης: «Εργασίες πλήρης αποσύνδεσης, φορτοεκφόρτωσης, μεταφοράς, επισκευής και επανασύνδεσης ενός container σε οποιαδήποτε απόσταση τιμή κατ’ αποκοπή 2.600€, 6×2.600=15.600€-χωρίς ΦΠΑ».

Εγώ πράγματι πιστεύω ότι κόστισε υπερβολικά το έργο στο δήμο μας, μπορεί όμως ο δημότης να διαβάσει και τις δύο αναθέσεις στα συνημμένα αρχεία και ας βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά μου, παραμένει αναπάντητο.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω, γιατί είναι τόσο κακό, να ρωτά κάποιος, να διαφωνεί ή ακόμη και να ασκεί κριτική. Μήπως δεν επιτρέπονται διαφορετικές γνώμες στην δημοκρατία που ζούμε;



Με εκτίμηση

Μαργέλης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου