Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η ιδιωτικοποίηση του νερού επανέρχεται από την πίσω πόρτα

Το ζήτημα του νερού απασχόλησε σχεδόν πρόσφατα Λευκάδα και Μεγανήσι μέσω της προσπάθειας εισαγωγής της ΕΥΔΑΠ στις υπηρεσίες ύδρευσης των δύο δήμων , μιας προσπάθειας που απορρίφτηκε παταγωδώς από το σύνολο της κοινωνίας.

Εντούτοις τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού επί της ουσίας ποτέ δεν εγκαταλείφθηκαν. Η Ελλάδα έσπευσε να εναρμονιστεί πλήρως πιεζόμενη με κοινοτική οδηγία , που αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων της και με την δημιουργία δικαιωμάτων στην χρήση νερού ακόμα και υπό νομική ερμηνεία εκείνου που προέρχεται από την συλλογή της βροχής.

Έτσι από τις 16 Ιουνίου του 2011 με ΦΕΚ που αποτελεί νόμο του κράτους πλέον , κανείς δεν είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί νερό , εάν πρώτα δεν το δηλώσει και να πληρώσει για την χρήση του. Η ιδιωτικοποίηση του νερού προχωράει , μέσω της χαρτογράφησης των υδάτινων πόρων και της διαχείρισής του μέσω των περιφερειών , με πολύ γοργούς ρυθμούς .

Με την νέα νομοθεσία μέχρι τον Μάιο του 2013 , είναι υποχρεωμένοι όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους γεωτρήσεις , πηγάδια , στέρνες κτλ , να τα δηλώσουν και να τους χορηγηθεί άδεια για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Τα δικαιώματα νερού που αποτελούν βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα , υποθηκευμένο υδάτινο κεφάλαιο , κάποια στιγμή θα οδηγηθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και στην εξαγορά τους από ιδιώτες επενδυτές.

Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη , θέτει μείζον ηθικό και ανθρωπιστικό ζήτημα στην ελεύθερη πρόσβαση του καθενός  μας σε ένα βασικό αγαθό , απαραίτητο για την ζωή και την τροφή του και ανοίγει τον δρόμο διάπλατα για την πλήρη εμπορευματοποίησή του με καταστροφικά αποτελέσματα για την ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας . Η ποινικοποίηση της ελεύθερης χρήσης του νερού ,ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας είναι ζήτημα όλων μας.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας , παραθέτουμε σχετικό βίντεο από το πρώτο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης , από την αξιόπιστη και καθόλα σοβαρή εκπομπή monitor σχετικά με το θέμα :

«Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν».
«Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς»…
Με αυτές τς φράσεις κλείνει ένα ρεπορτάζ μιας πραγματικής εκπομπής ειδήσεων, μιας πραγματικής δημόσιας τηλεόρασης. Της γερμανικής…
Και στα δικά μας.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου