ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα στη Λευκάδα ο β΄ κύκλος του Σεμιναρίου για την Επτανησιακή Διατροφή
Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ξεκινάει στη Λευκάδα ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου για την Επτανησιακή Διατροφή, που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Φιλοσόφων & Τζεβελέκη) και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 6 Ιουλίου.
Υπενθυμίζουμε ότι το πενθήμερο Σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε τοπικούς εστιάτορες και γενικότερα επαγγελματίες του χώρου της εστίασης.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου προβλέπεται η δημιουργία Σήματος Παραδοσιακής Κουζίνας, το οποίο θα αποδίδεται σε τοπικούς εστιάτορες που, αφού έχουν παρακολουθήσει τα σχετικά σεμινάρια, θα ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.
Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης επικυρωμένη από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής, καθημερινά 09:00 – 14:00, στη Γραμματεία του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & την Οικονομία (κα Αραβανή).
Η αίτηση συμμετοχής είναι αναρτημένη στον κεντρικό ιστότοπο του Ιδρύματος, από όπου και μπορείτε να την κατεβάσετε:
www.teiion.gr/images/stories/diafora/aitisi_simmetoxis_sto_seminario.doc
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ανδρέας Βιτωράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής
(e-mail: a.vitoratos@yahoo.com)
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Λευκάδα, 1 – 6 Ιουλίου 2013
Κτίριο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Φιλοσόφων & Τζεβελέκη, Λευκάδα
ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Ιουλίου 2013
13:30-14:00 Έναρξη (Ανδρέας Βιτωράτος)
14:00-15:00 Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
15:00-16:00 Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
16:15-17:15 Ο αγροτουρισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης – Οι παραδοσιακές συνταγές ως αναπόσπαστο στοιχείο του αγροτουρισμού (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
17:30-18:30 Γαστρονομική σημασία και ποιότητα των παραδοσιακών συνταγών στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
18:30-19:30 Θρεπτική αξία της παραδοσιακής διατροφής στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
ΤΡΙΤΗ 2 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
15:00-16:00 Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
16:15-17:15 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
17:15-18:15 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
18:30-19:30 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Γ΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
ΤΕΤΑΡΤΗ 3 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν - Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Α΄] (Δέσποινα Σδράλη)
15:00-16:00 Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν - Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Β΄] (Δέσποινα Σδράλη)
16:15-17:15 Οι σύγχρονες μέθοδοι μαγειρικής στην παρασκευή των παραδοσιακών συνταγών – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (Δέσποινα Σδράλη)
17:15-18:15 Χρήση του Διαδικτύου ως μέσο πληροφόρησης για τις εξελίξεις στο χώρο εστίασης και διατροφής, αλλά και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών εστίασης – Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών (Θάνος Κακαρούντας)
ΠΕΜΠΤΗ 4 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στις επιχειρήσεις εστίασης (Φώτης Τσόπελας)
15:00-16:00 Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)
16:15-17:15 Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)
17:15-18:15 Επιχειρηματικότητα και καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και νησιωτική κουλτούρα (Παρασκευή Μπουφούνου)
18:30-19:30 Ο ρόλος των χώρων εστίασης στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος (Παρασκευή Μπουφούνου)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)
15:00-16:00 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)
16:15-17:15 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Γ΄] (Φώτης Τσόπελας)
17:30-18:30 Η σημασία του σήματος «Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας» σαν στοιχείο πιστοποίησης στην προβολή των υπηρεσιών των χώρων εστίασης (Φώτης Τσόπελας)
18:30-19:30 Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Α΄] (Παρασκευή Μπουφούνου)
19:30-20:30 Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Β΄] (Παρασκευή Μπουφούνου)
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Ιουλίου 2013
9:00-13:00 Διενέργεια συζητήσεων, κατάθεση προβληματισμών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων (Ανδρέας Βιτωράτος – Θάνος Κακαρούντας)
13:00-14:00 Παράδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης και κλείσιμο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου (Ανδρέας Βιτωράτος)
Τη Δευτέρα στη Λευκάδα ο β΄ κύκλος του Σεμιναρίου για την Επτανησιακή Διατροφή
Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ξεκινάει στη Λευκάδα ο δεύτερος κύκλος του Σεμιναρίου για την Επτανησιακή Διατροφή, που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Φιλοσόφων & Τζεβελέκη) και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 6 Ιουλίου.
Υπενθυμίζουμε ότι το πενθήμερο Σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε τοπικούς εστιάτορες και γενικότερα επαγγελματίες του χώρου της εστίασης.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου προβλέπεται η δημιουργία Σήματος Παραδοσιακής Κουζίνας, το οποίο θα αποδίδεται σε τοπικούς εστιάτορες που, αφού έχουν παρακολουθήσει τα σχετικά σεμινάρια, θα ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.
Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης επικυρωμένη από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής, καθημερινά 09:00 – 14:00, στη Γραμματεία του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση & την Οικονομία (κα Αραβανή).
Η αίτηση συμμετοχής είναι αναρτημένη στον κεντρικό ιστότοπο του Ιδρύματος, από όπου και μπορείτε να την κατεβάσετε:
www.teiion.gr/images/stories/diafora/aitisi_simmetoxis_sto_seminario.doc
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ανδρέας Βιτωράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής
(e-mail: a.vitoratos@yahoo.com)
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Λευκάδα, 1 – 6 Ιουλίου 2013
Κτίριο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Φιλοσόφων & Τζεβελέκη, Λευκάδα
ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Ιουλίου 2013
13:30-14:00 Έναρξη (Ανδρέας Βιτωράτος)
14:00-15:00 Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
15:00-16:00 Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
16:15-17:15 Ο αγροτουρισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης – Οι παραδοσιακές συνταγές ως αναπόσπαστο στοιχείο του αγροτουρισμού (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
17:30-18:30 Γαστρονομική σημασία και ποιότητα των παραδοσιακών συνταγών στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
18:30-19:30 Θρεπτική αξία της παραδοσιακής διατροφής στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
ΤΡΙΤΗ 2 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
15:00-16:00 Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
16:15-17:15 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Α΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
17:15-18:15 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Β΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
18:30-19:30 Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Γ΄] (Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος)
ΤΕΤΑΡΤΗ 3 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν - Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Α΄] (Δέσποινα Σδράλη)
15:00-16:00 Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν - Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός – Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων [Β΄] (Δέσποινα Σδράλη)
16:15-17:15 Οι σύγχρονες μέθοδοι μαγειρικής στην παρασκευή των παραδοσιακών συνταγών – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (Δέσποινα Σδράλη)
17:15-18:15 Χρήση του Διαδικτύου ως μέσο πληροφόρησης για τις εξελίξεις στο χώρο εστίασης και διατροφής, αλλά και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών εστίασης – Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών (Θάνος Κακαρούντας)
ΠΕΜΠΤΗ 4 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στις επιχειρήσεις εστίασης (Φώτης Τσόπελας)
15:00-16:00 Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)
16:15-17:15 Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)
17:15-18:15 Επιχειρηματικότητα και καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και νησιωτική κουλτούρα (Παρασκευή Μπουφούνου)
18:30-19:30 Ο ρόλος των χώρων εστίασης στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος (Παρασκευή Μπουφούνου)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Ιουλίου 2013
14:00-15:00 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Α΄] (Φώτης Τσόπελας)
15:00-16:00 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Β΄] (Φώτης Τσόπελας)
16:15-17:15 Η αγροτική παράδοση στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Γ΄] (Φώτης Τσόπελας)
17:30-18:30 Η σημασία του σήματος «Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας» σαν στοιχείο πιστοποίησης στην προβολή των υπηρεσιών των χώρων εστίασης (Φώτης Τσόπελας)
18:30-19:30 Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Α΄] (Παρασκευή Μπουφούνου)
19:30-20:30 Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Β΄] (Παρασκευή Μπουφούνου)
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Ιουλίου 2013
9:00-13:00 Διενέργεια συζητήσεων, κατάθεση προβληματισμών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων (Ανδρέας Βιτωράτος – Θάνος Κακαρούντας)
13:00-14:00 Παράδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης και κλείσιμο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου (Ανδρέας Βιτωράτος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου