Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο Δήμος Λευκάδας για την αύξηση στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτου

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
         

                                                                                                                   Λευκάδα, 22 /7/ 2013
                 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αύξηση στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτου


Ο Δήμος Λευκάδας δεν προέβη σε καμία αλλαγή στις τιμές ζώνης στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).

Οι τιμές Ζώνης είναι  οι ίδιες που είναι καταχωρημένες για τα ακίνητα από τις πρώην Δημοτικές ενότητες. Σύμφωνα με τις τιμές αυτές τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του (Ε.Ε.Τ.Α.) αντιστοιχούσε τιμή 3€/τ.μ. σε όλα τα ακίνητα που δεν είχαν κωδικό προσδιορισμού του (Ε.Ε.Τ.Α.) στον Ενιαίο Δήμο Λευκάδας .

Ενημερώνουμε τους δημότες  ότι οι αλλαγές που έγιναν στο ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε.Ε.Τ.Α.) για την περίοδο 2013-2014, οφείλονται στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτή υλοποιήθηκε με το Ν. 4152/ΦΕΚ Α 107/9-5-2013 παρ. Α7 σύμφωνα με την οποία αναφέρονται τα εξής: «Για τα ακίνητα, για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της δημοτικής ενότητας, όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στο δήμο λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του νομού.»

Μετά την ψήφιση του  Ν. 4152/9-5-2013 ο υπολογισμός για τα παραπάνω ακίνητα άλλαξε και λήφθηκε  ως βάση ο μέσος όρος των τιμών  ζώνης του Δήμου, όπως ορίζει ο  νέος Νόμος.

Με τον νέο υπολογισμό η τιμή ανά τετραγωνικό για  το (Ε.Ε.Τ.Α.) 2013-2014 αυξήθηκε από 3€/τ.μ. σε 5€/τ.μ.

  Η αντιστοίχιση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) κωδικών ζώνης με βάση την αντικειμενική αξία είναι ευθύνη του Δήμου και αφορά την είσπραξη του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για λογαριασμό του Δήμου.

Ο Δήμος δεν  προχώρησε στην γενίκευση και  επικαιροποίηση τους, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν οι Δημότες μας.

Η επικαιροποίηση των τιμών ζώνης που ισχύουν από το 2007 θα οδηγούσε σε αύξηση του ειδικού τέλους (Ε.Ε.Τ.Α.) από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2011.

 Ο παραπάνω Νόμος εκδόθηκε στις 9-5-2013 και η ημερομηνία για τυχόν διορθώσεις ή συμπληρώσεις έληγε στις 15-5-2013.

 Το Υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε απέστειλε στον Δήμο έγκαιρη ενημέρωση για την απόφαση του να αυξήσει τις τιμές στο (Ε.Ε.Τ.Α.) δίνοντας παράλληλα χρόνο και οδηγίες για τυχόν διορθώσεις και αναγραφή κωδικού ζώνης όπου δεν υπήρχε.

Καταλήγοντας η οποιαδήποτε  αλλαγή πλέον σύμφωνα με ενημέρωση  μας, στις τιμές ζώνης για το ΕΕΤΑ περιόδου 2013-2014, δεν είναι εφικτή παρά μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση, και οι όποιες διορθώσεις γίνουν από τους Δήμους θα αφορούν την περίοδο 2014-2015.


Θεωρούμε αυτή τη μεθόδευση, που οδηγεί στο διπλασιασμό του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων ιδιαίτερα στα χωριά όπου δεν υπάρχουν καταχωρημένες τιμές ζώνης, απαράδεκτη και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική διόρθωση γιατί οι επιβαρύνσεις στους δημότες είναι δυσβάσταχτες. Η δε μεθοδολογία του αιφνιδιασμού χωρίς προηγούμενη συνεννόηση δημιουργεί προβλήματα αποδοχής και εφαρμογής του νόμου στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
   









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου