Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Για το συλλαλητήριο του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και του ΠΑΜΕ για την υγεία





ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ    ΚΕΝΤΡΟ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
                                                                     Γ.ΜΕΣΣΗΝΗ 7                                                                 ΤΗΛ.26450 22466



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13 Γενάρη το συλλαλητήριο του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και του ΠΑΜΕ  για την υγεία, με κατάληψη των ταμείων για να μην πληρώνουν οι ασθενείς το 5ευρω.
Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ τόνισε:


«Η κυβέρνηση συνεχίζει την δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ.
Με τον τρόπο αυτό μεταφέρει όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως φιλολαϊκό μέτρο την αντικατάσταση του 25ευρω για την εισαγωγή στα νοσοκομεία, από το «ισοδύναμο» της επιβολής επιπλέον φόρου στα προϊόντα καπνού.
Με το ίδιο σθένος που υπερασπιζόταν το χαράτσι των 25 ευρώ, ως μέτρο «κοινωνικής αλληλεγγύης» για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας, προσπαθεί τώρα να παρουσιάσει ως μέτρο «πρόληψης» για την Υγεία μια ακόμα αύξηση στην έμμεση φορολογία, που θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με επιπλέον σαράντα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η κοροϊδία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από το λαό.
Το 25ευρω αποφασίστηκε για ν' απαλλαγεί το κράτος ακόμα περισσότερο από τις δαπάνες για το σύστημα Υγείας.
Ήταν κρίκος στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που βασίζεται στη μετακύλιση του κόστους στους ασφαλισμένους.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί το 5ευρω χαράτσι για εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων.
Η τάση αυτή, που διαγράφεται από στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν αντιστρέφεται με την απόσυρση του 25ευρω, για την οποία δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι προσωρινή.
Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία θα είναι μειωμένες κατά 32%, για τον ΕΟΠΥΥ κατά 30% και για τα φάρμακα κατά 15%.
Αυτό σημαίνει παραπέρα χειροτέρευση των υπηρεσιών Υγείας σ' όλες τις βαθμίδες, μεγαλύτερο κόστος για τους ασθενείς, περισσότερες δυσκολίες για μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στο δικό μας Νοσοκομείο οι δαπάνες για το 2014 μειώθηκαν 20% . Επομένως θα συνεχίσουν να μην πληρώνονται οι εφημερίες, θα συνεχιστεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (μετά την καθαριότητα και την φύλαξη, μπήκε εργολάβος και στις τραπεζοκόμους και αύριο θα αναλάβει εξ ολοκλήρου και την εστίαση). Τα αναλώσιμα, τα αντιδραστήρια θα συνεχίσουν ναχουν ελλείψεις και το μαγειρείο θα ξεμένει από μπουκάλες υγραερίου….. 
Με βάσει τον λειψό κανονισμό του 2012 λείπουν  19 γιατροί, 14 στο υγειονομικό προσωπικό, στο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό από του 31 υπάρχουν μόνο 8.
Επίσης η ορθοπεδική κλινική μπορεί μόνο 16 εφημερίες και τα περιστατικά στέλνονται εκτός Λευκάδας. Στην αιμοδοσία  και μικροβιολογικό ένας γιατρός κάνει 23 εφημερίες το μήνα.


Από την περασμένη Τετάρτη, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε εκτέλεση συνταγής.
Αυτό το ένα € θα  αφαιρέσει  από την τσέπη τους συνολικά 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Πρόκειται για ένα ακόμα «φαρμακερό» μέτρο, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από την πλευρά του κράτους, που επιβαρύνει κι άλλο τις τσέπες των ασφαλισμένων. Οι αστικές κυβερνήσεις πανηγυρίζουν για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με το επιχείρημα ότι αυτή παραμένει εξαιρετικά υψηλή και συμβάλλει στην κατασπατάληση κρατικού χρήματος.
Ωστόσο, όσο μειώνεται η δαπάνη του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο αυξάνονται οι απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς, που έχουν ήδη πληρώσει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω της βαριάς φορολογίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Σε μια παράλληλη πορεία, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 9% που ήταν το 2009, εκτινάχτηκε στο 24% το 2013. Με την αφορμή της κρίσης στην Ελλάδα, οι περικοπές στο Φάρμακο ήταν καταιγιστικές, με αποτέλεσμα σήμερα όλο και περισσότεροι να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη θεραπεία.
Με όλα τα μέτρα  ανοίγεται για τα μονοπώλια της Υγείας νέο πεδίο κερδοφόρας δράσης.
Συνολικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η μείωση των κρατικών δαπανών, όπως αυτές για το δημόσιο σύστημα της Υγείας, συμβάλλει στην ενίσχυσή τους, αφού θ' αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, ενώ θα υπάρχει και στήριξή τους από το κράτος με περισσότερα χρήματα, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές κι άλλα προνόμια.
Γίνεται έτσι φανερό ότι τα χαράτσια στα νοσοκομεία και στα φάρμακα δεν αποτελούν «αλληλεγγύη» για τους ανασφάλιστους και τους απόρους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εντείνοντας την εμπορευματοποίηση και του δημόσιου τομέα Υγείας.


Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης εντάσσεται στο γενικότερο στόχο της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», που περιλαμβάνει την Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο.
Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, είναι απαραίτητος όρος - μεταξύ άλλων - για τη δημιουργία ακόμα πιο «φθηνών» για το κράτος και το κεφάλαιο εργαζομένων, για μείωση των κρατικών εξόδων, ώστε να περισσεύουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με κίνητρα, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ή και με άμεση χρηματοδότηση.
Από εδώ προκύπτει η ανάγκη, το λαϊκό κίνημα και η κοινωνική συμμαχία να σηκώσουν τη δική τους σημαία απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους, στην πολιτική και τα κόμματα που τους στηρίζουν και να διεκδικήσουν δωρεάν φάρμακο για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.


Φίλοι και φίλες εργαζόμενοι
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ είναι εναρμονισμένο με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και την Υγεία και από αυτήν τη σκοπιά δεν μπορεί να λύσει προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων τα υπαρκτά προβλήματα.
Στο έδαφος αυτό ενοχοποιούνται από την κυβέρνηση και περικόπτονται οι δημόσιες παροχές Υγείας ως "σπατάλη" και "νοικοκύρεμα", καταργούνται κρατικές μονάδες στο όνομα της "ορθολογικής ανάπτυξης", εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Υγεία.
Αυτήν την ανάπτυξη υπηρετεί το καθεστώς της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας των εργαζομένων.
Οι εξελίξεις στην Υγεία πριν απ' όλα αφορούν τους εργατοϋπαλλήλους και τη συμμαχία τους με τα λαϊκά στρώματα.


Αυτή η κοινωνική συμμαχία και ο βαθμός της ισχυροποίησής της πρέπει να καθορίσει τις εξελίξεις στην Υγεία με βάση τις λαϊκές ανάγκες.
Με κριτήριο ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.


Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία πρέπει να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Με κρατικά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας. Κέντρα Υγείας τα οποία μαζί με τα γενικά και ειδικά κρατικά νοσοκομεία και το κρατικό σύστημα της επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ) θα αποτελούν πραγματικά ενιαίο σύστημα.
Με πλήρη στελέχωση σε αριθμό γιατρών όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικών όλων των κλάδων, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
Με ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.


Ο λαός πρέπει να δυναμώσει την πάλη του για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και κάθε πληρωμή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας, θα πρέπει να κατευθύνεται ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων μέχρι την κατάργησή της.
Ένα αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας είναι δικαίωμα του λαού και πρέπει να το διεκδικεί.
Καλούμε όλους του Λευκαδίτες και τους Ξηρομερίτες 
* Να μην πληρώσουν τα νέα αυτά χαράτσια.
* Να διεκδικήσουν για να έχουν σήμερα όλοι, χωρίς περιορισμούς και περικοπές, πλήρη και δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική     περίθαλψη, για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
* Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες.
* Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
* Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της υγείας.
* Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
* Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.»








φωτο:αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου