Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις κακοτεχνίες σε ΧΥΤΑ στην Ελλάδα-Παρέμβαση Ν. Χουντή









* Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις κακοτεχνίες σε ΧΥΤΑ στην Ελλάδα
* Παρέμβαση Ν. Χουντή


Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε την Ελλάδα  τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από αναφορές/καταγγελίες πολιτών, για κακή χωροθέτηση και κατασκευαστικά λάθη σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ),  παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.


Η συζήτηση αφορούσε την Έκθεση της Διερευνητικής Αποστολής της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013, όπου επισκέφτηκε τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, τον ΧΥΤΑ Φυλής, τη Μεγαλόπολη, τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου στη Θεσπρωτία και τον ΧΥΤΑ Λευκίμης στην Κέρκυρα.


Ο Ν. Χουντής,  ξεκινώντας τη σημερινή παρέμβασή του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο παράδειγμα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης,  που όπως αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ εγκαινιάστηκε μόλις το 2008 ως υπερσύγχρονο έργο,  σήμερα παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας και ρύπανσης του περιβάλλοντος. 


Στην συνέχεια ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο  προσχέδιο των πορισμάτων της Διερευνητικής Αποστολής, και ενδεικτικά στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ του Γραμματικού, τονίζοντας ότι «πρέπει να δοθούν απαντήσεις πριν τα έργα υπό κατασκευή τεθούν σε λειτουργία, ώστε να αποτρέψουμε περιβαλλοντικές καταστροφές από έργα που ενδεχομένως αποδειχθούν ακατάλληλα λόγω αστοχιών στη μελέτη και την κατασκευή αλλά και για να αποτρέψουμε την διασπάθιση κι άλλων κονδυλίων για την κατασκευή των εργοστασίων».
Ο Ν. Χουντής τόνισε επίσης ότι «οι παρατηρήσεις για τα όσα είδαμε στην Επίσκεψή μας,  πρέπει να αποτυπωθούν στα Συμπεράσματα και στις Συστάσεις της Έκθεσης με σαφήνεια ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια παρερμηνειών»


Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Χουντής, απευθυνόμενος στους άλλους ευρωβουλευτές, τόνισε ότι «για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την αποφυγή  διασπάθισης κονδυλίων, πρέπει οι προτάσεις μας να είναι όσο γίνεται πιο εξειδικευμένες, με σεβασμό στα όσα είδαμε αλλά και σε όσα μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα επακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον ως συνέπειες της λειτουργίας αυτών των έργων»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου