Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Όταν μια γυναίκα βιώνει την εμπειρία της αποβολής


Άρθρο της Ηλιάνας Βολονάκη

Όταν μια γυναίκα βιώνει την εμπειρία της αποβολής, βιώνει μια πολύ δύσκολη και έντονη συναισθηματικά κατάσταση. Όποια το έχει ζήσει από κοντά, είτε προσωπικά είτε μέσα από μια φίλη, θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για «τραύμα», που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γιατρεύεται ποτέ. Το να γνωρίζουμε τι πρέπει να πούμε και πώς να αντιδράσουμε, με την απαιτούμενη κατανόηση και συμπόνια, είναι κάτι που οφείλουμε ως ανθρώπινα όντα που νιώθουν και αισθάνονται.

Ενώ τα περισσότερα ζευγάρια ξεπερνούν με τον καιρό τον πόνο της απώλειας και συνεχίζουν την προσπάθεια να αποκτήσουν μωρό, μια γυναίκα που πρόσφατα βίωσε μια αποβολή, χρειάζεται χρόνο για να κλείσουν οι πληγές.

Λέγοντας, μάλιστα, ότι «Προφανώς, κάτι δεν θα πήγαινε καλά με το μωρό» ή «Ήταν θέλημα Θεού», δεν βοηθάει- καθόλου- την κατάσταση.

Πρέπει, μάλιστα, να γνωρίζετε, πώς όταν μια γυναίκα θρηνεί για το μωρό που έχασε, μην της λέτε πως πρέπει να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορείτε να της προσφέρετε- πού έχει ανάγκη, τη συγκεκριμένη στιγμή-  είναι να είστε ένας καλός ακροατής. Προπάντων, να είστε   ειλικρινείς μαζί της.

Πραγματικά, όταν μια γυναίκα εκφράζει τον πόνο της, δεν περιμένει να ακούσει μαγικές λέξεις ή πιθανούς τρόπους για να τον ξεπεράσει. Απλά έχει την ανάγκη να μοιραστεί την εμπειρία της με τη φίλη της, επειδή θεωρεί ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Η φράση «Λυπάμαι πολύ για αυτό που σου συνέβη» είναι άλλη μία απλή, ανθρώπινη έκφραση συμπαράστασης.

Σημαντικό, όμως, μην ξεχνάτε, είναι: Να είστε «εκεί» για τη φίλη σας- αδερφή σας, κτλ- με τον ίδιο τρόπο που θα θέλατε να είναι κι εκείνη για εσάς.

 Η διαδικασία της αποβολής είναι ένα μοναχικό ταξίδι, αφού τα περισσότερα ζευγάρια που τη βιώνουν συνήθως επιλέγουν να μην το μοιράζονται με οποιονδήποτε. Δηλώστε της ότι θα είστε δίπλα της ανά πάσα στιγμή, και μην παραλείψετε να της πείτε ότι σύντομα θα έρθει η μέρα που θα γίνει μια υπέροχη μανούλα!  

Ηλιάνα Βολονάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου