Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τα στατιστικά στοιχεία αποτίμησης της αστυνομικής ανταπόκρισης το 2013 στα νησιά του Ιονίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στατιστική αποτίμηση καταπολέμησης εγκληματικότητας  στα νησιά του Ιονίου το 2013



Μειώθηκαν οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σύγκριση με το 2012  και  εξαρθρώθηκαν συστηματικά εγκληματικές οργανώσεις και  σπείρες διαρρηκτών


Συνολικά συνελήφθησαν 4037 άτομα για διάφορα αδικήματα  εκ των οποίων 376 για κλοπές και 45 για ληστείες

Το 2013 o σχεδιασμός αστυνόμευσης της  Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της  Κεφαλονιάς  και της Λευκάδας, έχοντας ως βασικό του  στόχο την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής δραστηριότητας και της ασφαλείας του κοινωνικού συνόλου, πέτυχε την συστηματική αστυνόμευση εγκληματογώνων περιοχών, την ασφάλεια των τουριστικών περιοχών καθώς και την άμεση αστυνομική ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά.


Ιδιαίτερα σημεία αυτού του σχεδιασμού αποτελούσαν οι ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταυλισμούς ρομά και ιδίως στην Κέρκυρα καθώς και οι ειδικοί σχεδιασμοί αστυνόμευσης τουριστικών περιοχών των νησιών με σκοπό την θωράκιση της οικονομικής δραστηριότητας των περιοχών αυτών καθώς και των συνθηκών ασφαλείας των επισκεπτών και των μονίμων κατοίκων.

 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ


Οι αστυνομικές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν, σε καθημερινή βάση,  στο σύνολο των αναγκών  ασφάλειας των πολιτών και της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών, με  αποτέλεσμα το 2013 να συλληφθούν  για διάφορα αδικήματα 4.037 άτομα.


Διαχρονικά , την τελευταία τριετία, οι  συλλήψεις  παρουσιάζουν σταθερή αύξηση, καθώς το 2012 είχαν συλληφθεί 4.005 άτομα,   ενώ το 2011 3.562.

ΚΛΟΠΕΣ- ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

Η πρόληψη των κλοπών και των διαρρήξεων και παράλληλα η εξιχνίαση των περιστατικών που σημειώθηκαν αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα των αστυνομικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα:


* την συνολική  μείωση των περιστατικών διαρρήξεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώνοντας μείωση της τάξης του 18%
* την εξάρθρωση  ομάδων διαρρηκτών (σπείρες)  που είχαν τον χαρακτήρα της συστηματικής δράσης σε συγκεκριμένες περιοχές με στόχους κατοικίες και καταστήματα.
* την πρόληψη διαρρήξεων τουριστικών καταλυμάτων και την ασφαλή διαμονή των παραθεριστών
* την άμεση διαλεύκανση υποθέσεων διαρρήξεων και τον σχηματισμό κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφιών σε βάρος των δραστών




Αναλυτικότερα το 2013 οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη 376 άτομα (ημεδαποί- αλλοδαποί) για κλοπές και διαρρήξεις, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από 886 περιστατικά διαρρήξεων που σημειώθηκαν,  εξιχνιάστηκε το 52%  περίπου, όπως επίσης ότι από τις συλλήψεις οι περισσότερες σημειώθηκαν στην Κέρκυρα,  διακόσιες τρεις (203), ενώ ακολουθούν η Λευκάδα με εξήντα (60), η Ζάκυνθος με  τριάντα δύο (32) και  η Κεφαλονιά με τριάντα (30).













ΛΗΣΤΕΙΕΣ


Αντίστοιχα και οι ληστείες που σημειώθηκαν στα Ιόνια νησιά, μειώθηκαν κατά 6% περίπου σε σχέση με το 2012 (32 έναντι 34), ενώ από τα περιστατικά που σημειώθηκαν, εξιχνιάστηκε το 60% περίπου.


Αξιοσωμείωτο είναι επίσης το γεγονός της αμεσότητας της αστυνομικής ανταπόκρισης στην εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων και στον εντοπισμό των δραστών καθώς συνολικά  σημειώθηκαν  45 συλλήψεις δραστών ληστειών ( 30 στην Κέρκυρα, 13 στην Ζάκυνθο και 2 στην Κεφαλονιά), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προφυλακίστηκε.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ


Από τις υποθέσεις που απασχόλησαν τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το 2013 ξεχωρίζουν :


* Η εξάρθρωση  στις 01.02.2013 πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας,   η οποία δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διάπραξη τοκογλυφιών, εκβιασμών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλων αδικημάτων στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας


* Η εξάρθρωση από Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας συνολικά τεσσάρων ομάδων διαρρηκτών, από τις οποίες οι δύο πρώτες αποτελούνταν από τρεις τουλάχιστον αλλοδαπούς και δύο ημεδαπούς, η τρίτη από δύο επίσης ημεδαπούς και η τέταρτη από τέσσερις ημεδαπούς ρομά  με αποτέλεσμα την  εξιχνίαση εξήντα τριών (63)   υποθέσεων διαρρήξεων.


* Οι διαδοχικές εξαρθρώσεις ομάδων διαρρηκτών στην Κέρκυρα,  από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας , την Τετάρτη (29.05.2013) , την Τρίτη (11.06.2013)  , 27.07.2013, 12.08.2013 , κατά τις οποίες εξιχνιάστηκαν συνολικά ενενήντα πέντε (95) διαρρήξεις με λεία που αγγίζει τις 350.000 ευρώ.


*  Η σύλληψη  την Τρίτη (09.04.2013) το πρωί και την Τετάρτη (24.04.2013) το απόγευμα στην Κέρκυρα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος και της Τροχαίας Κέρκυρας, 35χρονης  και  38χρονου για δύο ληστείες .


*  Η εξιχνίαση  από το Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών Ζακύνθου ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου στις Βολιμές Ζακύνθου τις πρωινές ώρες της (17.07.2012) καθώς και δύο ακόμη διαρρήξεων  σε κυλικείο.


*  Η εξιχνίαση ένδεκα υποθέσεων διαρρήξεων από το Τμήμα Ασφαλείας Αργοστολίου στις 12.06.2013 με λεία χρυσαφικά, τιμαλφή και χρήματα,  η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 55.000 ευρώ.


* Η σύλληψη στις 14.07.2013 , δύο 23χρονων δραστών ένοπλης ληστείας σε περίπτερο στην Κέρκυρα,  από την  Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) του νησιού.


*  Η σύλληψη στις 17.07.2013 από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και το Τμήματος Ασφάλειας Αργοστολίου,  20χρονου δράστη ληστείας Βουλγαρικής καταγωγής, σε βάρος ηλικιωμένης στο Αργοστόλι.


* Η εξιχνίαση ένοπλων ληστειών σε κοσμηματοπωλεία στην Ζάκυνθο και το Κατάκολο Ηλείας από το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου με λεία κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας άνω των 150.000 ευρώ
*  Η σύλληψη στις (30.10.2013) το πρωί στην Κέρκυρα από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ δράστη ένοπλων ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων στην Κέρκυρα .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου